Duyurular
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Vizyon-nedir  (Okunma Sayısı 949 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
boxcigar
Administrator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« : Ağustos 07, 2007, 02:37:11 ÖS »

Bir vizyon söylemidir gidiyor. Hemenher şirkette, hemen her liderde vizyondan, vizyoner olmasından, genişvizyonundan bahsediliyor. Önüne birçok sıfat koyarak vizyonu olumluanlamda sürekli kullanıyoruz.

Peki vizyon nedir ?

Vizyonunbirçok tanımı var ancak biz onu basitçe “Gelecek Resmi” olaraktanımlıyoruz. Vizyon sahibi olmayı ise gelecekle ilgili net bir resmesahip olma anlamında kullanıyoruz.

Gelecek resmi dendiğindeberaberinde hayal kurma çağrışır. Ancak bir vizyon ile hayal arasındafark, vizyonun temel yeterliliklerden hareket ederek, değerler bütünüiçinde gelecekte ulaşılmak istenen yer olması, hayalin ise mevcutdurumla bir bağlantısı olmadan gelecek için bir görüntü olmasıdır.Vizyon kendimizi gelecekte gördüğümüz yer, hayal ise gelecektekendimizi orada görmesek, orada olma olasılığımız olmasa da olmakistediğimiz yerdir.

Hayal ile vizyon arasındaki farkı belki şuşekilde açıklamak daha uygun olur. Bu günden geleceğe doğrubaktığınızda kişisel, aile ve iş yaşamınızda 5, 10 veya 20 yıl sonrakendimizi ne yaparken görmek istiyorsak o bizim vizyonumuzdur. Buvizyonu düşünürken bugünden oraya nasıl gidileceği konusunda kafamızdaaz çok bir fikir vardır.

Hayal ise bugünden geleceğe doğrubaktığımızda kendimizi şu andaki koşullarla ilgisi olmadan, damdandüşer gibi bulmak istediğimiz yerdir. Zengin olmak, ünlü olmak buanlamda birer hayaldir.

Peki, gelecekle ilgili düşünceleriniz bir hayal mi, yoksa bir vizyonun ifadesi mi?

Hadi kendi vizyonumuzu biraz sorgulayalım.
Beş yıl sonra bir bahar sabahı güne başladığımda nasıl bir güne başlarsam mutlu olacağım?
O gün nasıl bir evde uyanmalıyım?
Nasıl bir işe gitmeliyim?
Evim, ailem, işim, bütün detayları ile bir günüm nasıl geçerse ben kendimi mutlu ve başarılı hissedeceğim?

Busoruların cevapları ne kadar belirli ise, gelecek ile ilgili çizdiğiniztablo ne kadar netse bunları yaşama ihtimaliniz o kadar yüksekolacaktır. Tablodaki belirsizlikler ne kadar fazla ise ifade ettiğinizşey bir vizyon değil, bir hayal olacak. Böylece ne beş yıl sonra ne deon yıl sonra istediklerinizin gerçekleşmesi size bağlı olmayacak. Sizingeleceğiniz sizin dışınızda farklı değişkenlere bağlı olacağı içinbüyük bir ihtimalle ‘Kader Kurbanı’ sınıfında başkalarının çizdiği biryaşantıyı sürüyor olacaksınız.

Vizyon konusunu anlattığımbirçok eğitimimde karşılaştığım ilk sorular şunlar oluyor.Bu kadarbelirsizliğin olduğu bir ülkede ben geleceğimi nasıl belirleyebilirim?Krizler, ekonomik şartlar benim gelecekte olmak istediğim yere gelmemdebana engel olmayacak mı? Bu sorular aslında “benim geleceğim bana değilbenim dışımdaki başka şeylere bağlı anlayışının”, “kaderci yaklaşımın”yansıması olan sorular.

Vizyon sahibi olmak ise gelecek ileilgili net bir tabloya sahip olmak demektir. Biz nasıl bir gelecekistediğimizi düşündüğümüz andan itibaren, algıda seçicilik başlar.Düşündüğümüz geleceğe ulaşmak için gereken kaynaklar algıda seçicilikile harekete geçer ve bizi düşündüğümüz, istediğimiz geleceğe doğruyöneltir. Hamileler hamileleri görür.

Algıda seçicilik, gelecekile ilgili net tablolara sahip olduğumuzda bize istediğimiz geleceğeulaşma, kaynakları görme ve değerlendirme konusunda fırsatlarsunacaktır. Bir vizyonumuz yoksa, fırsatlar ve kaynaklar biz onlarıfark etmeden geçip gidecektir.

SuSkUnLuGuM aSaLeTiMdEnDiR, hEr SöZe VeRiLeCeK bİr CeVaBıM vAr...LaKiN öNcE lAfA bAkArIm LaFmI dİyE sOnRa SöLeYeNe BaKaRıM ADAM MI dıye!!!!
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: