Duyurular
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ  (Okunma Sayısı 1832 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
boxcigar
Administrator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« : Ağustos 16, 2007, 01:24:16 ÖÖ »

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, BEŞ BÖLÜM OLDU

YÖK’ün 18 Nisan 2007 tarih ve 03.1434 sayılı toplantısında, AnkaraÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin beş bölümden oluşmasıkararlaştırıldı. Yeni karara göre Fakülte “Hemşirelik, Ebelik, Beslenmeve Diyetetik, Sağlık Kurumları Yöneticiliği ve Sosyal Hizmet”bölümlerinden oluşacak. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Fulya Tekşen, yeni yapıyı Sağlık Dergisi’ne değerlendirdi.

YÖK 18 Nisan 2007 tarih ve 03.1434 sayılı toplantısında, AnkaraÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin beş bölümden oluşmasıkararlaştırıldı. Yeni karara göre Fakülte “Hemşirelik, Ebelik, Beslenmeve Diyetetik, Sağlık Kurumları Yöneticiliği ve Sosyal Hizmet”bölümlerinden oluşacak. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri FakültesiDekanı Prof. Dr. Fulya Tekşen başkanlığında toplanan Fakülte YönetimKurulu’nun, 2007-2008 akademik yılı için talep ettiği kontenjan sayısıda Ankara Üniversitesi Senatosu’nda 1 Mayıs 2007 tarihinde alınan karargereğince uygun görüldü. 28 Mayıs 2007 tarihinde de bir tanışmatoplantısı düzenlediklerini belirten Sağlık Bilimleri Fakültesi DekanıProf. Dr. Fulya Tekşen, yeni yapıyı Sağlık Dergisi’ne değerlendirdi.Sağlık Yayıncılık

Tekşen: “Yeni bölümlerin çoğu ilk defa bir Kamu Üniversitesinde Sağlık Bilimleri çatısı altında yer almış oldu”

Bazı bölümlerin ilk defa bir Kamu Üniversitesinde Sağlık Bilimleriçatısı altında yer aldığına değinen Prof. Dr. Fulya Tekşen, Fakülteningeçmiş ve son yapısıyla ilgili olarak şunları söyledi: “SağlıkBilimleri Fakültesi içerisinde beş bölüm yer alıyor. Bu beş bölümdenikisi ‘Ebelik’ ve ‘Hemşirelik’ Bölümleri. Daha önce Yüksek Okulbünyesinde eğitim veren bu Bölümler, yeni yapılandırma ile Fakülteçatısı altında yeni bir oluşum olarak yer alıyor.” Diğer Bölümlerimizde ‘Beslenme ve Diyetetik’, ‘Sağlık Kurumları Yöneticiliği’ ve ‘SosyalHizmet Bölümleri’. Sosyal Hizmet Bölümü Üniversitemizde ilk defakurulan yeni bir bölüm. O nedenle çok heyecanlıyız ve iyi şeyler yapmakistiyoruz. Yine aynı şekilde Beslenme ve Diyetetik bölümü de diyetuzmanı yetiştirmek amacıyla Üniversitemizde ilk defa kuruluyor. Bubölümlerin çoğu daha önce vakıf üniversitelerinde bulunan ama şimdi ilkdefa bir kamu üniversitesinin Sağlık Bilimleri çatısında yer almış olanBölümlerdir . Bir başka deyişle ilk Kamu Üniversitesi ve ilk Fakülteyiz.

A.Ü. Rektörlüğü’nden kadro talebinde bulunduk

Çalışmaların halen sürdüğüne değinen Tekşen, Rektörlük makamından butaleplerinin sonucunu beklediklerini söyledi. Tekşen, “Başlattığımızeğitim sonucunda mezun edeceğimiz sağlık elemanlarının ülkenin yararınaçalışacak, nitelikli, analiz sentez yapabilen, konuları irdeleyebilendonanımlı bireyler olarak yetişmesine özen gösteriyoruz. Onun için deçok titiz bir çalışma sürdürüyoruz. Bu arada toplam 115 öğrencikontenjanı talebinde bulunduk. Sonucu bekliyoruz. Öğrenci sayısınınnitelikli eğitim ve öğretim verecek düzeyde tutulmasına önem veriyoruz,sistem yerleştikçe, kontenjanı arttırma şansımız olabilecek” dedi.

Önce adı değişti

Daha önce 1996 yılında Sağlık Eğitim Fakültesi ismiyle kurulmuş olanFakültenin Temel Sağlık Bilimleri, Sağlık Eğitimi ve Sağlık Yönetimiolmak üzere üç bölümden oluştuğunu söyleyen Tekşen, daha sonra 2003 –2004 eğitim-öğretim yılında kontenjanlarının kaldırıldığını ve öğrencialamama durumuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Tekşen,sözlerine şöyle devam etti: “Ben, 2005 yılı Mart ayında bu görevidevraldığımda da öğrenci alınmıyordu. Tabi biz bu durumu düzeltmeküzere Yönetim olarak, derhal çalışmalara başladık. Rektörlüğümüzündesteğiyle yapılandırma çalışmalarını hızlı bir şekilde yürüttük.YÖK’le görüştük, diğer Üniversitelerle bilgi alış verişi yaptık. ÖnceFakültemizin adının değişmesi kabul edildi. 2006’nın Eylül ayındaSağlık Eğitim Fakültesi’nin adı Sağlık Bilimleri Fakültesi olarakdeğiştirildi. Daha sonra YÖK tarafından Bölümler belirlendi. Ama ondanönce Fakülte Yapılandırma Komisyonu ve Rektörlüğümüzün DaimiYapılandırma Komisyonunda uzun uzun tartıştık ve en son Senatomuzdakabul edilen beş bölüm YÖK’e önerildi. YÖK de 2007 Nisan ayında uygungördü ve o tarihten itibaren kesinleşmiş oldu. Şimdi, biz 2007 – 2008eğitim öğretim yılında öğrenci almayı hedefliyor ve bunun içinçalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ek kontenjanların yayınlanacağını ümitediyoruz. Ders programlarını hızlı bir şekilde oluşturarak yetkilimercilere gönderme ve onay alma aşamasındayız.”

Ebelik ve Hemşirelik Bölümleri, Cebeci Sağlık Meslek Yüksekokulu’ndan Fakültemize aktarıldı

Ebeliğin, özelikle üzerinde durulması gereken bir Bölüm olduğunusöyleyen Prof. Dr. Tekşen, “Ülkemizin tüm sathında çok sayıda ebeyeihtiyaç var ve maalesef bu konuda yetişmiş eleman sayımız da çok az.Dolayısıyla ebe kökenli olup, ebelikten mezun olup yüksek lisans vedoktora yapacakların sayısı da yok denecek kadar az. O nedenle ilkhedefimiz çok sayıda ebeyi nitelikli olarak yetiştirip ülke sathındagörev almalarını sağlamak; buna paralel olarak da en kısa sürede bualanda yetişmiş insan gücünü yaratmak” dedi.

Yeni açılan Bölümlerin zorunlu çalışmaları da beraberinde getirdiğinibelirten Prof. Dr. Tekşen, bu çalışmalar halen devam ettiğini belirtti.Tekşen, bu çalışmalar hakkında ise şunları söyledi: “Ebelik veHemşirelik Bölümleri Üniversitemiz bünyesinde bulunan Cebeci SağlıkMeslek Yüksekokulu’ndan bize aktarıldı. Dolayısıyla onların Cebeci’debulunan binaları ve yerleşkesi de Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisindeyer aldı. Fakültemiz şu anda iki birim halinde çalışmalarını yürütüyor.Bir birim de halen Cebeci’de. Yani iki bölüm Cebeci’de diğer BölümlerKeçiören’de olmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu aradaDışkapı’da bulunan Ev Ekonomisi Yüksekokulunda yer alan BeslenmeBilimleri Bölümü ve Aile ve Tüketici Hakları Bölümü’nde yer alanöğretim elemanlarımız da yeni kurulacak bölümlerimizde görevyapacaklar. Beslenme Bilimi’ndeki hocalarımız Beslenme ve DiyetetikBölümü’nde, Aile ve Tüketici Hakları Bölümü’ndeki hocalarımız da SosyalHizmet Bölümünde görev yapmaya devam edecekler. O nedenle oldukça genişbir aile olduk.”

Sağlıklı beslenme konusunda yapılacaklar bir diyet uzmanı yetkisi içerisinde yapılmalı

Beslenme konusunda toplumun bilinç düzeyinin her geçen gün biraz dahaarttığını söyleyen Tekşen, beslenmenin insan sağlığı üzerindekietkisinin giderek önem kazandığını belirtti. Tekşen, “Biz de bunoktadan hareketle sağlıklı beslenme konusunda yapılabileceklerintümünün bir diyet uzmanı yetkisi içerisinde yapılması gerektiğineinanıyoruz. Onun için de bu Bölümümüzün açılmasını istedik ” dedi.

30 sene önce yaptığınız eğitime devam edemezsiniz

Hemşireliğin Türkiye’nin sağlık sisteminde çok önemli yeri olan birmelsek grubu olduğunu ve yıllardır hizmet veren önemli bir sektörolduğunu belirten Tekşen, bu eğitimin niteliğini ve kalitesiniarttırmayı hedeflediklerini söyledi. Tekşen sözlerini şöyle sürdürdü:“Her platformda ve her çalışma alanında olduğu gibi sağlık alanında daartık ülkenin gereksinimleri, çağdaş gelişmeler, yeni teknolojilerinkullanımı gibi bir takım gereksinimleri de beraberinde getiriyor.Dolayısıyla siz 30 sene önce yaptığınız bir eğitime devam edemezsiniz.Yeni koşullarda, daha iyi daha, nitelikli bir eğitimi gerçekleştirmekzorundasınız. Zaten bir Yükseköğrenim Kurumunun misyonu da budur. Tabibunu yaparken de ülkenin gereksinimleri çok önemlidir. O nedenlehepsini göz önüne alarak 4 yıllık iyi, kaliteli ve kapsamlı bir lisanseğitimi ve bu lisans eğitimi içerisinde artık bir sonraki dönemde tümÜniversitemizin zorunlu hazırlık sınıfı okutulması da gündemde. İyi biryabancı dil bilgisi, iyi bir mesleki donanım ve onun arkasından dayüksek lisans programlarının nitelikli olarak açılması ” tüm eğitimkurumlarının ortak amacını oluşturmaktadır.

Sağlık elemanlarımıza yurt dışından çok talep var

Son yıllarda bir AB süreci içerisine girildiğini ve bir serbestdolaşımın söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tekşen, bu süreçleilgili olarak da “Bizim sağlık elemanlarımıza yurt dışından da çoktalep var. Bu talebin ve serbest dolaşımın gerçekleşmesinde önemliolan, çeşitli ülkelerle olan eğitimlerin de mümkün olduğu kadarakredite olmasıdır. Bu ülkemizin birçok Üniversitesinin ve AnkaraÜniversitesi’nin başlattığı bir süreç ve biz de bu süreç içerisindekendi Bölümlerimizle ilgili tüm bu çalışmaları yapmayı hedeflliyoruz”dedi.

Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bölümü’nün açılmasıyla hekimlerimizin çok değerli katkıları direkt hastaya yönelik olabilecektir

Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bölümü’nün de ülkemiz açısından büyükönem taşıdığını söyleyen Tekşen, bu Bölüme ilişkin olarak şunlarısöyledi: “Hepinizin bildiği gibi bu zamana kadar çeşitli sağlıkkurumlarının yöneticiliğini hekim meslek grubu üstlenmiştir. Büyük birözveriyle çalışmışlardır ancak daha profesyonel bir yönetim anlayışıiçerisinde donanımlı bir eğitim alarak yetişen kişilerin bu yönetimiüstlenmesi çok daha yararlı olmaktadır. Bu Bölümün açılmasıylahekimlerimizin çok değerli katkıları böylece direkt hastaya yönelikolabilecektir ve verimli hizmetlerini tıbbi alanda yürütebileceklerdir.Yönetim de çok daha profesyonel ve bu işin eğitimini almış kişilertarafından yapılacaktır. O nedenle bu Bölümün kurulmasını da arzu ettikve gerçekleştirdik.”

Tanışma Toplantısı

Sağlık Eğitim Fakültesi adının Sağlık Bilimleri Fakültesi olarakdeğiştirilmesi ve Ankara Cebeci Sağlık Yüksekokulu bünyesindeki Ebelikve Hemşirelik Bölümlerinin Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne aktarılmasınailişkin olarak öğretim elemanları ile idari personelin tanışmasıamacıyla bir de 28 Mayıs 2007’ de toplantı düzenlendi.

SuSkUnLuGuM aSaLeTiMdEnDiR, hEr SöZe VeRiLeCeK bİr CeVaBıM vAr...LaKiN öNcE lAfA bAkArIm LaFmI dİyE sOnRa SöLeYeNe BaKaRıM ADAM MI dıye!!!!
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: