isminiz@yaramazadam.com
Sign up
Check e-mail
PROSESLERİN ÖLÇÜLMESİ
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Yaramazadam > Eğitim Ogretim ve Kültür Servisi > Makale (sağlık, ekonomi, kişisel gelişim) > PROSESLERİN ÖLÇÜLMESİ

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: PROSESLERİN ÖLÇÜLMESİ  (Okunma Sayısı 141 defa)
Ağustos 15, 2007, 01:45:03 am
boxcigar
Administrator
Süper Üye

REP +16/-1

Üyelik Bilgileri WWW Online
« :»

PROSESLERİN ÖLÇÜLMESİ                      
Değerli web sayfamız tiryakileri,
ISO 9001:2000 standardı 8.2.3 maddesinde proseslerin ölçülmesiniistemektedir. Bu yüzden de kuruluşlar performans ölçmektedirler.Nadiren, sistemdeki bütün proseslerin performansı olarak “müşterimemnuniyetini” kullanan kuruluşlara rastlıyorum. Yani, bu örnekler,yönetim sistemindeki planlama, pazarlama, tasarım, delme, kesme, yağalma, kaynak, karıştırma, pişirme, boyama, satış, taşıma, depolama,bakım, insan kaynakları, finansal kaynaklar gibi proseslerin başarısınımüşteri memnuniyeti ile ölçüyor. Tek bir gösterge ile.
Yukarıda örnek olarak verdiğim proseslerin performansını “müşterimemnuniyeti”, doğrudur, gösterir. Ancak ne kadar anlamlıdır, acaba?Müşteri memnuniyeti sistemdeki bütün proseslerin performansını “tek birkalemde” gösterir. Ama her bir prosesin performansının bileşeni olarakgösterir. Müşteri yukarıda saydığım her prosesten etkilenmektedir.Memnuniyeti tasarım prosesinden de, üretim proseslerinden de, satınalmaprosesinden de, taşıma prosesinden de vs, kaynaklanmaktadır. Müşterininmemnuniyeti bütün proseslerin performansının bir bileşenidir.
Müşteri memnuniyeti bilgisi kuruluşun ders çıkaracağı bir bilgiolmalıdır. Ancak proses performanslarını gösterecek daha doğrudan veanlamlı başka ölçütler vardır, kuruluş, bunları aramalıdır. Satınalmaprosesinin performansı müşteri memnuniyetine yansır, ancak satınalmaprosesinin performansını gösterecek daha dolaysız ve anlamlı başkagöstergeler vardır, ve kuruluş bunları bulup kullanmalıdır. Bakımprosesinin performansı müşteri memnuniyetine yansır, ancak bakımprosesinin performansını gösterecek daha dolaysız ve anlamlı başkagöstergeler vardır, ve kuruluş bunları bulup kullanmalıdır. Butümceleri proses sayısı kadar çoğaltabiliriz.
Kuruluş her bir prosesin olabilecek bütün performans göstergelerinikeşfedip ölçmelidir. Bazı performans göstergelerini bulamaz ve ölçemezise, sistemin iyileştirme fırsatlarını kaçırmaktadır. Bir prosesinolabilecek bütün performans göstergeleri bulunamamış ise, kuruluşneleri kaçırdığını, ölçemediğini ve dolayısı ile iyileştiremediğinibilemeyecektir.
İsterseniz, birlikte bir örnek yapalım. Prosesimiz yemek hazırlama olsun. Performansları
• Müşterininki ile lezzet uyumu,
• Uygun görüntü,
• Uygun koku,
• Uygun sıcaklık,
• Yeterli miktar,
• Besleyicilik (yeterli kalori),
• Uygun lif, yağ, protein, karbonhidrat karışımı,
• Zamanında hazır olması,
• Düşük maliyet,
• Fire,
• Verimlilik (çeşitli),
• Prosesin süresi,
• Gastrointestinal sorun yaşamama olabilir.
Kuruluş bunları ayrı ayrı ölçmek yerine proses performansı olaraksadece müşteri memnuniyetini ölçüt olarak kabul ederse, nelerikaçırdığını bir anda görebiliyoruz. Bir test daha yapalım. Yukarıdakilisteden bir veya birkaç performans göstergesinin ölçülmediğinidüşünün. Seçtiğiniz performans göstergesi ile ilgili iyileştirmeyi deyapamayacaktır.
Saygılarımla sunarım

Kendini yalan ve aldatmadan kurtaramayan; her an verdiği söz ve yeminlere muhalif hareket eden ve bir türlü yüklendiği mesûliyetlerin ağırlığını hissetmeyen iki yüzlü ve müraî tiplerin gönül hayatları olabileceğine ihtimâl vermek, sadece bir aldanmışlıktır. Böylelerinden vefa beklemek ise bütün bütün gaflet ve safderûnluk ifâdesidir.
Sponsor Baglantilar

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Start | Sayfa 0 | Sayfa 1 | Sayfa 2 | Sayfa 3 | Sayfa 4 | Sayfa 5 | Sayfa 6 | Sayfa 7 | Sayfa 8 | Sayfa 9 | Sayfa 10
Yaramazadam | Powered by SMF 1.1.3.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
| Sitemap Arşiv2 Program Arşiv Program Arşiv Sağlık Sağlık Rehberi

Yaramazadam Çöl Atesi v3 by rallyproco