|
boxcigar
|
 |
« : Temmuz 26, 2007, 11:07:07 ÖS » |
|
Nazan Öncel 6 Şubat 1956'da İzmir, Karşıyaka'da dünyaya geldi. Gitarçalıp şarkı söylemeye ortaokul yıllarında başladı, ilk sahnetecrübelerini, 1969'da Kervanlar Orkestrası'yla, üç yıl sürenberaberliğinde yaşarken, 1971'de 15 yaşında kurduğu Çılgınlar grubuylabirlikte düğün salonlarında ve festivallerde şarkı söyledi. 1976'daİzmir Radyosu'nun düzenlediği bir şarkı yarışmasına �Annem� isimlibestesiyle katılarak birincilik elde etti. 1978'de İstanbul'da ilk45'lik kaydını gerçekleştirdi. Necdet Koyutürk Orkestrası eşliğindesöylediği �Sana Kul Köle Olmuştum� (söz: Erdener Koyutürk, müzik:Özdener Koyutürk) şarkısı radyo ve televizyonda ilgi topladı. İlklongplay'i �Yağmur Duası� 1982'de yayınlandı. Bu plakta, döneminsevilen arabesk ve alaturka şarkılarının yanında, �bir tanesi, 1999'da�Aşıklar Parkı� adıyla yeni bir kimlik kazanan �Ben Yalnız Seni Sevdim�olmak üzere � özgün besteleri de bulunuyordu. Öncel, 80'li yıllarboyunca çeşitli kentlerin otel ve lokallerinde program yaparken hem buplağın acemiliğini üstünden attı, hem de kendi şarkılarını yazmayagiden yolda mesafe katetti.
Tümü kendi kaleminden çıkanşarkılardan oluşan �Bir Hadise Var� albümü, Türkiye'de pop müziğiniyiden iyiye yaygınlaştığı 1992'de çıktı. � Aynı Nakarat�, �Gitme KalBu Şehirde, �Aşık Değilim Olabilirim� gibi şarkılar 90'lı yıllarınönemli pop klasikleri arasında yerini aldı. 1994'te �Aşk Beklemez�,�Geceler Kara Tren�, �Ben Böyle Aşk Görmedim�, �Dillere DüşeceğizSeninle� gibi şarkılarla dikkat çeken �Ben Böyle Aşk Görmedim� albümüyayınlandı. Unplugged bir folk-rock albümü olan ve 1995'te çıkan �Göç�,Nazan Öncel'i pop dünyasından biraz uzaklaştırarak �şarkı yazarlığı�geleneğinin bir temsilcisi haline getirdi. �Gidelim Buralardan�, �SenBeni Öldürüyorsun�, �Bir Şarkı Tut�, �Ağlama Gönlüm� ve �Çocuk Kalbim�sözlerdeki lirik ve sade yapıyla albümün en sevilen şarkıları oldu.1996'daki �Sokak Kızı� elektro gitar ve elektro bağlamanın başroldeolduğu bir rock albümüydü. Öne çıkan şarkılar, �Erkekler de Yanar� ve�Bırak Seveyim Rahat Edeyim�in yanısıra �Ben Sokak Kızıyım�, �A BuHayat�tı. �Demir Leblebi�, 1999'un ürünüydü. �Aşıklar Parkı�, �BuHavada Gidilmez�, �Zor Dünya� video klipleriyle ilgi görürken, �SokarımPolitikana� ve �Demirden Leblebi� medyanın tutucu kesimlerinintepkisini çekti. �Kunduram, Sandukam, Zembilim�, �Kız Bebek� ve �HepYalnız� dinleyicisinin sevdiği diğer şarkılardı.
Beş yıllıkaradan sonra gelen �Yan Yana Fotoğraf Çektirelim� Türkiye'de 2004yılının en sevilen albümlerinden biriydi. �Hay Hay� ve �Nereye Böyle�dışında �Hokka�, �Gül Pansiyon�, �Ukala Dümbeleği� ve �Otomobil�radyoların gözdesi oldu. Nazan Öncel 1992'den bugüne yayınladığı altıalbümde yer alan 65 şarkının tümünün söz ve müziklerini kendisihazırladı. Bir istisna olarak, 2003 yılında Ahmet Kaya hatırasınayayınlanan �Dinle Sevgili Ülkem� albümünde, Attila İlhan/Ahmet Kayaeseri �Mahur� u yorumladı.
|