isminiz@yaramazadam.com
Sign up
Check e-mail
Keskin Nişancı TÜRK Kadınları
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Yaramazadam > Eğitim Ogretim ve Kültür Servisi > Tarih > Keskin Nişancı TÜRK Kadınları

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Keskin Nişancı TÜRK Kadınları  (Okunma Sayısı 47 defa)
Temmuz 16, 2008, 12:13:09 am
no_fear_06
:::...gOrGiAs...:::
Global Moderator
Süper Üye

REP +1000/-1

düŞmAn kElİmEsİnİN AnLmInI DoStLaRıMdAn öGrEnDiM

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Çanakkale Savaşları'nda Türk kadınları cephe gerisinde Mehmetçiğedestekte bulunurken, bazılarının da siperlerde düşman askerlerine büyükkayıplar verdirdiği belirtildi. Kahramanlık destanının yazıldığıÇanakkale Savaşları'nda Türk kadınlarının sanıldığının aksine sadececephe gerisinde değii, siperlerde de düşmana karşı Mehmetçiklerinyanında göğüs göğüse çarpıştığı ortaya çıktı. Keskin nişancı Türk kadınsavaşçılarının düşmana büyük kayıplar verdiği belirtildi. ÇanakkaleOnsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. MeteTunçoku, daha önce inceleme fırsatı bulduğu Avustralya ve Yeni Zelandaarşivlerinde bu konuyla ilgili pek çok belgeyle karşılaştığını söyledi.

Türk kadın savaşçıları özellikle o dönemde askerlerin "Keskin nişancıTürk kadınları", "Türk kadın savaşçıları" konularını anlatan mektup vegünlükleriyle karşılaştığını anlatan Tunçoku, Avustralya Piyade Er J.C.Davies'in annesine yazdığı şu mektupta kahraman Türk kadınsavaşçılarından bahsedildiğini anlattı: "Benim de vurulduğum 18 Mayıs1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı, pusuda çarpışıyordu. Gizlendiğiyerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak günbatmadan bir Avustralyalı tarafından' vurulmasına gene de üzüldüm.Güzel, yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında bir genç kızdı. Ölü elegeçirdiğimizde, yanında başka bir Türk'ün ölüsünü de bulduk. Genç kızınbedeninde tam 52 kurşun yarası vardı."

Yüzü boyalı kızlar
Prof. Dr. Tunçoku, Mısır'da yayınlanan "The Egyptian Gazette" adlıgazetede yer alan ve bîr askerin İskenderiye'den ailesine yazdığımektubunda, Türit kadın savaşçılardan şöyle bahsedildiğini söyledi: "15Ağustos 1915 Pazar günü savaşa katıldık ve büyük bir tepeyi ele geçirmegörevi aldık. Bu arada çok can kaybı verdik. Şarapnel parçalan,makineli tüfek mermileri yanı sıra, pusuda ateş eden keskin nişancıTürk kadın savaşçıların ateşi altında adeta cehennemde ilerlemek gibibir şeydi bizimkisi. Burada çarpışanların çoğu kadın ve kız.Kendilerini yeşile boyayıp, ağaç ve bodur bitkilerle uyum sağlamış."

Bireysel değillerdi

Yeni Zelanda'dan savaşmak için gelen Otagc Birliği'ne mensup biraskerin de savaştan sonra ülkesine döndüğünde, kendisiyle yapılan seskayıtlı görüşme sırasında, "Bir keskin nişancı Türk savaşçısınıyakalamak için operasyon düzenlediklerini, bu nişancıyı elegeçirdiklerinde şaşırıp, kadın olduğunu gördüğünü" söylediğini ifadeeden Tunçoku, tüm bu örneklerin Çanakkale Savaşları'nda bazı kadınsavaşçıların da rol aldığını, bunun bireysel bir kaç olaydan çokörgütlü bir eylem olduğu kanısına varıldığım kaydetti.
Sponsor Baglantilar

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Start | Sayfa 0 | Sayfa 1 | Sayfa 2 | Sayfa 3 | Sayfa 4 | Sayfa 5 | Sayfa 6 | Sayfa 7 | Sayfa 8 | Sayfa 9 | Sayfa 10
Yaramazadam | Powered by SMF 1.1.3.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
| Sitemap Arşiv2 Program Arşiv Program Arşiv Sağlık Sağlık Rehberi

Yaramazadam Çöl Atesi v3 by rallyproco