isminiz@yaramazadam.com
Sign up
Check e-mail
Karpuz kansere da faydalı
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Yaramazadam > Eğitim Ogretim ve Kültür Servisi > Saglik > Karpuz kansere da faydalı

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Karpuz kansere da faydalı  (Okunma Sayısı 124 defa)
Temmuz 12, 2008, 03:05:00 am
no_fear_06
:::...gOrGiAs...:::
Global Moderator
Süper Üye

REP +1000/-1

düŞmAn kElİmEsİnİN AnLmInI DoStLaRıMdAn öGrEnDiM

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Karpuz kansere da faydalı
     Kayseri - Karpuzda bulunan laykopen maddesinin kansere karşı koruyucu olduğu bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek OkuluBeslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek,karpuzda, kansere karşı koruduğu bilinen laykopen maddesinin bolmiktarda bulunduğunu, kan basıncının dengelenmesinde ve vücuttaki bazıatık maddelerin idrarla
dışarı atılmasında sayısız yararı olduğunu ifade etti.

Yaz aylarında her bölgede bulunması ve fiyatınındiğer meyvelere göre ucuz olması nedeniyle karpuza talebin fazlaolduğunu kaydeden Çiçek, şunları söyledi:

''Karpuzun yaz aylarında bolca tüketilmesinitavsiye ediyoruz. Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopenmaddesi bakımından oldukça
zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, dokuve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopenmaddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilenzararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller.

Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlımaddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı korumasağlayan en önemli besinlerden biridir.'' Vücudu kansere karşı en fazlakoruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğinikaydeden Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşıkoruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazlaolduğunu ifade etti.

Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zenginbir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen incebir dilimin 6.4 gram
kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğinibelirtti. Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığıaçısından
son derece faydalı olduğunu anlatan Çiçek, ''Potasyum, böbreklerin dahaiyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun
atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda dakan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski
azaltılır'' dedi.

AA
Sponsor Baglantilar

Temmuz 12, 2008, 09:00:17 pm
celluze
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 :»

offf bayılıyorum şu karpuza....
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Start | Sayfa 0 | Sayfa 1 | Sayfa 2 | Sayfa 3 | Sayfa 4 | Sayfa 5 | Sayfa 6 | Sayfa 7 | Sayfa 8 | Sayfa 9 | Sayfa 10
Yaramazadam | Powered by SMF 1.1.3.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
| Sitemap Arşiv2 Program Arşiv Program Arşiv Sağlık Sağlık Rehberi

Yaramazadam Çöl Atesi v3 by rallyproco