isminiz@yaramazadam.com
Sign up
Check e-mail
Hitler'in Ismet Inönü'ye Mektubu
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Yaramazadam > Eğitim Ogretim ve Kültür Servisi > Tarih > Hitler'in Ismet Inönü'ye Mektubu

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hitler'in Ismet Inönü'ye Mektubu  (Okunma Sayısı 56 defa)
Temmuz 16, 2008, 12:07:07 am
no_fear_06
:::...gOrGiAs...:::
Global Moderator
Süper Üye

REP +1000/-1

düŞmAn kElİmEsİnİN AnLmInI DoStLaRıMdAn öGrEnDiM

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Türkiye Cumhurbaskani, Ekselans Bay Ismet Inönü Ankara
Bay Baskan,
Alman hükümetinin arzu hilafina veIngiltere ve Fransa'nin 3 Eylül 1939'daki savas ilani karariyla Almanhalkina empoze edilen savasta, Alman Reichi'nin su siradaki hedefi,Avrupa kitasinda Ingiliz nüfuzunu bertaraf etmektir. Bu; yüz yilardanberi devam eden Avrupadaki devletleri birbirine karsi oynayarakyipratma metoduna son vermenin bir kosulunu olusturmaktadir.Ingiltere'nin, Avrupanin çesitli bölgelerinde askeri nüfuz kazanmayolundaki çabalari, Alman Reichi'ni, bu bölgelerde, toprak kazanmayönünde veya siyasi nitelikte herhangi bir baska amaca yönelik olmayanönlemleri almaya zorunlu kilmaktadir.
Bu bakimdan Ekselans, size, Yunantopraklarina yerlesme yolundaki Ingiliz önlemlerinin gitgide tehditkarbir nitelik aldigi su sirada, bu kosullarin gerektigi belirlikarsilikli önlemleri almaya karar verdigimi açiklamak isterim.
Bu nedenle Bulgar hükümetinden, AlmanSilahli Kuvvetleri'nin bir kisim birliklerine, bu yoldaki belirligüvenlik önlemlerini uygulamak için izin vermesini rica etmisbulunuyorum. Öteden beri Almanya'ya karsi dostluk iliskileri içindebulunan Bulgaristan, bu iliskileri, Üçlü Pakta katilmak suretiyle dahada takviye etmis ve alinacak önlemlerin Türkiye'ye yönelmeyecegindenemin olarak, bunlarin uygulanmasi için gerekli izni vermistir.
Ben de Ekselans, size bu firsattanyararlanarak resmen bildiririm ki, Almanya'nin bu önlemleri, hiçbirsekilde Türkiye'nin toprak bütünlügüne veya siyasi yapisina yönelmisdegildir. Aksine, birlikte yürüttügümüz büyük ve hayati savasinhatiralariyla ve bu savasi izleyen istirapli yillarin hatiralariyladolu olarak, size, Almanya ve Türkiye arasinda gerçek dostluga dayananbir isbirligi için gelecekte dahi bütün kosullarin var olduguna kesinolarak inandigimi belirtmek isterim.
Çünkü;
1. Almanya bu bölgelerde hiçbir toprakçikari pesinde degildir. Alman birlikleri, söz konusu tehlikeleringiderilmesinden hemen sonra Bulgaristan ve Devlet Baskani Antenoscu ileuyum içinde Romanya'yi terk edeceklerdir.
2. Savasin sona ermesinden sonraAvrupa'nin yaralarini sarma yolunda baslayacak ekonomik gelisme,Almanya'yi ve Türkiye'yi zorunlu olarak, tekrar yakin iliskiler içinesokacaktir.
Bu alanda önemli bir faktör, Almanya'ninçikarlarini, yalniz kendi endüstri mallarinin satisinda görmedigi, aynizamanda en büyük alici olma egilimini de tasidigidir.
Bunlarin disinda inaniyorum ki, savastansonra gerçeklesecek yeni anlayislar düzeni, Almanya'yi hiçbir sekildeTürk hükümetinin hedefleriyle karsi karsiya getirmeyecek, aksine, ikidevletin yakinlasmasi, bu alanda hem Türkiye'nin hem de MihverDevletleri'nin çikarina olacaktir.
Bu bakimdan ben simdi oldugu gibi gelecekte de, Almanya ile Türkiyeyi karsi karsiya getirebilecek hiçbir neden olmayacagi görüsündeyim. Bu düsüncelerle, Bulgaristan'da ilerleyen Alman birliklerinin Türk sinirlarindan, orada bulunmalarinin amaci hakkinda yanlis bir yorum bulunulmasina meydan vermeyecek kadar uzak kalmalarini emrettim. Su kayitla ki, Türk hükümeti, bizi, bu tutumumuzda bir degisiklik yapmaya zorunlu kılacak önlemlere girismeyi gerekli görmesin. Ancak böyle bir durum dahi, Almanya'nin Yunan topraklarina yerlesme amacini tasiyan Ingiliz önlemlerine karsi çikma konusundaki isteginde bir degisiklik yapmayacaktir.
Bu mektubumu Ekselans, Almanya ileTürkiye arasindaki iliskileri hiçbir kosul altinda kötülestirmemek,aksine, mümkün olan her sekilde iyilestirmek ve uzak gelecekte dahi iki taraf için verimli olacak sekilde düzenlemek yolundaki içten istegimin bir dile getirilmesi olarak kabul ediniz.

Sponsor Baglantilar

Temmuz 20, 2008, 04:41:06 pm
yaramazadam
Administrator
Süper Üye

REP +1/-0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

ilginç
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Start | Sayfa 0 | Sayfa 1 | Sayfa 2 | Sayfa 3 | Sayfa 4 | Sayfa 5 | Sayfa 6 | Sayfa 7 | Sayfa 8 | Sayfa 9 | Sayfa 10
Yaramazadam | Powered by SMF 1.1.3.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
| Sitemap Arşiv2 Program Arşiv Program Arşiv Sağlık Sağlık Rehberi

Yaramazadam Çöl Atesi v3 by rallyproco