Duyurular
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Erkin Koray Biyografi  (Okunma Sayısı 297 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
boxcigar
Administrator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« : Temmuz 26, 2007, 09:01:19 ÖS »

25 Haziran 1941 İstanbul doğumludur.

Annesi İstanbul BelediyeKonservatuarı'nda Klasik Batı Müziği piyano öğretmeni olduğundan dolayıilk enstrümanı piyano oldu. Hatta kendisine sorulduğu zaman:

- "Ben piyano çalmaya nasıl başlamış olduğumu bile bilmiyorum. Bu enstrümanı doğal olarak çalıyorum. Ben gitarcıyım!", diyor.

AlmanLisesi'nde okurken aynı zamanda konservatuara da devam etti. Gitarabaşlama tarihi 1956, ilk konser ise (piyanoyla) 29 Aralık 1957Galatasaray Lisesi'ndedir. O konserdeki repertuarı veriyoruz:

1) Ain't That a Shame - Fats Domino
2) Whole Lotta Shakin' Goin' On - Jerry Lee Lewis
3) Hound Dog - Elvis Presley
4) I'm Walkin' - Fats Domino
5) Don't Be Cruel - Elvis Presley

Bukonser Erkin Koray'ın hayatının büyük bir dönüm noktasını teşkiletmiştir. O güne kadar Elektronik ve Atom Mühendisi olmak isteyenErkin, belki kaderin cilvesi, belki de normal netice olarak, kenditabiri ile "Elektronik Müzik Mühendisi" olur.

O konseri, tam biray sonra 25 Ocak 1958 de Eminönü Halkevi, 20 gün sonra Alman vearkasından Avusturya Lisesi konserleri izler. Ve artık önünegeçilemeyen bir konserler zinciri birbirini takip eder. Gazetelerkendisinden "Rock'n'Roll Kralı" diye bahsediyorlardır artık...

1963- 65 yılları arası askerlik yıllarıdır. Hava Kuvvetleri Cazorkestrası'nda Gitarist - Solist olarak görevini yapar. Söylediğişarkıların notalarını 14 kişilik orkestraya yazar. "Rock şarkılarınıbüyük orkestra ile söylemek çok şahane bir olaydı. Neredeyse askeretekrar gideceğim geliyor", diye bahseder o yıllardan...Askerden sonra"olayı yerinde incelemek" amacıyla doğru Almanya'ya gider. O sıradaBeatles'ın da oradan şöhret olmuş olduğu, müziğin kalbinin attığı yersayılan Hamburg'daki Star Club'da alır soluğu... Her gün en az üçİngiliz grubu çalmaktadır Star Club'da... Onları yakından izler. Birçoğuyla da tanışır. Amaç Türkiye'de yapılacak olan şeyin hakkınıvermektir. Bu arada Hiccups adlı bir Alman Grubu'yla da sahneye çıkmayıihmal etmez. Ki, daha sonra o grubun basçısı Bernhard Weber'i yanınaalarak dönecek ve bu olay Türkiye'de Hard Rock döneminin başlangıcıolacaktır.

Diğer yandan ilk Elektro - Bağlamayı da ŞemsiYastıman'a tarifini vererek yaptırıp, o konuda da bir ilk olur. "Bensazcı değilim. Saz çalanlara örnek olsun diye yaptım", der ama, sahnedekullanmayı da ihmal etmez. İki yıl sonra, askerden önce yaptığı "BirEylül Akşamı" adlı plak (kendi öyle diyor) sayılmazsa, ilk plağınıdolduruyor: "Kızları Da Alın Askere - Aşk Oyunu". Onu "Anma Arkadaş,Sana Bir şeyler Olmuş, Kendim Ettim Kendim Buldum" gibi 45'lik plaklartakip ediyor.

1971'de Fransa'ya gider, döndüğünde "Yağmur"piyasaya çıkar. 1974'te ise "Şaşkın, Fesuphanallah, Estarabim, ArapSaçı" ile bu sefer başka bir döneme imzasını atar. Sonra uzunca biryurtdışı seyahati 1975 -1984 yılları arasına rastlar. 1983 yılındaKanada'da bir kız çocuğu sahibi olur. Bu onun dönüş sinyalidir. Çünkü:"Ben çocuğumu en az 18 yaşına kadar Türkiye'de büyütmek isterim" der.Dönüşten sonra özel durumları yüzünden, "kızı ayağa kalkacak yaşagelinceye kadar" bir aradan sonra, yine bir İLK'e adını yazdırır:İstanbul Beyoğlu'nda BİLSAK (Bilim, Sanat, Kültür Merkezi) nde ilk RockBar açılır.

"Bu da Elli'sinden sonraki ilk ...", diyor kendisibu işe... Şimdi yüzlerce Rock Bar var Beyoğlu'nda... Orada eşinerastlanmayacak değişik bir formasyonla sahneye çıkar. Önünde klavye vesırtında gitar...

Her baba yiğidin harcı olmayacak bir gösteri yapıyor Erkin Koray sahnede... ki halada öyle
HAKKINDA YAZILANLAR

Bir Erkin Koray Kitabı
Münir Tireli, Gökhan Aya
Ada Müzik Kitapları

SuSkUnLuGuM aSaLeTiMdEnDiR, hEr SöZe VeRiLeCeK bİr CeVaBıM vAr...LaKiN öNcE lAfA bAkArIm LaFmI dİyE sOnRa SöLeYeNe BaKaRıM ADAM MI dıye!!!!
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: