Duyurular
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Edip Akbayram Biyografi  (Okunma Sayısı 339 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
boxcigar
Administrator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« : Temmuz 26, 2007, 08:59:32 ÖS »

29 Aralık 1950'de Gaziantepte doğdu.Henüz dokuz aylıkken çocukfelcine yakalandı. Bu kötü hastalığın pençesinde çocukluğunu geçirenEdip Akbayram'ın müziğe tutkusuda çocukluk yıllarında başladı."Haftalığımdan biriktirdiği paralarla ünlü pop şarkıcılarınınkonserlerine gider, eve döndüğümde aynanın karşısında onlarıntaklitlerini yapardım." diyor Akbayram o yıllar için. Çocuklukyıllarında bir orkestra kurarak amatör olarak evlerinin yakınındaki birdüğün salonunda çalıştı.

Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan'ın, Karacaoğlan'ındeyişleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söylediler. İlk plağını dalise yıllarında yaptı: ‘‘Kendim ettim kendim buldum. İlk plağınıçıkardığı grubun adı Siyah Örümcekler'di. Plakta zaten "SiyahÖrümcekler-Gaziantep Orkestrası" ve "Edip Albayram ve Siyah Örümcekler"başlıkları altında iki farklı baskıyla çıktı.
Gaziantep'ten sonra Adana ikinci adresi oldu Edip Akbayram'ın.Adana, Akbayram'ın kurduğu orkestrayla ilk sahneye çıktığı kenttir.Burada "Beyaz Saray" adlı bir gazinoda çalışmaya başdı.
Akbayram yoksulluk içinde geçen bir çocukluktan sonra, liseyibitirip kapağı İstanbul'a attığında yıl 1968'dir. Liseyi bitirdiğizaman hep öğrenmeyi istediği mesleğin, doktorluğun eğitimini almak içinüniversite sınavlarına girdi ve diş hekimliğini kazandı. Ne var kimüzik ağır bastı ve bu meslekten vazgeçerek kendini müziğe verdi."Zaten diş hekimi olsaydım, babamın bana muayene açacak parası yoktuki!" diyordu sanatçı geçirdiği o yoksulluk yılları için.
İstanbul'a geldikten sonra 1971'de Altın Mikrofon Yarışması'nakatıldı.Aşık Veysel'in bir şiirinden esinlenerek gerçekleştirdiği ilkbestesi olan "Kükredi Çimenler" ile birinci oldu. 1974'te DostlarOrkestrası'nı kurdu ve Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerindenbiri oldu.Daha sonra Kara Kuzu, Deniz Üstü Köpürür ve Garip adlı45'liklerimle ödüller aldı ve ünü yurt çapında duyulan bir sanatçıoldu. "Aldırma Gönül" ve "Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz" adlıparçalarıyla satış rekorları kıran ve altın plak kazanan sanatçınınçeşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar ödülü mevcuttur.
Edip Akbayram, zirveye çıksa da müziği paraya tercih ettiği içinçocukluk yıllarındaki yoksullukların benzerlerini bu dönemde de yaşadı."Bu ülkede arabeskin altın çağını yaşadığı yıllarda asla müziktekiçizgimden ödün vermedim. Zaten 12 Eylül sonrası beni kimseçalıştırmadı. 1980'den 1984 yılına kadar, koskoca bir dört yıl. Zoryıllardı o yıllar. Kimse bana iş vermedi. Karımın bileziklerini vealyanslarımızı sattık. 12 Eylül sonrası beni canavar gibi görmeyebaşladılar." diyor Edip Akbayram o yıllar için.
80'ler Edip Akbayram ve benzeri müzik yapanlar için zor yıllardı.Arabesk okumasını istediler, büyük paralar teklif ettiler. Reddetti.Sesi soluğu duyulmaz oldu müzik piyasasında. 1981-88 arasındabestelerinin TRT'de çalınması yasaklandı. Ama 90'ların ortasındanitibaren, özellikle ‘‘Türküler Yanmaz’’ albümüyle yeni bir çıkış yaptıve kendi çizgisinde sapmadan yürümeye devam ettiğini gösterdi. CanYücel'in, Oktay Rifat'ın, Ahmed Arif'in, Vedat Türkali'ninyapıtlarından bestelediği şarkılar vardı bu albümünde.
Edip Akbayram başlangıçtan itibaren ne yapmak istediği şöyleaçıklıyordu: "Kalıcı bir şeyler yapmak istiyordum. Fikret Kızılok veCem Karaca'nın Anadolu ezgilerini pop çizgisinde söylemelerini örnekolarak aldım. Renk ve çizgide tamamen bir Edip Akbayram olarakgeliştirdim. Toplumcu müzik yapmak istedim. Müziğimde geniş halkkitlelerinin yaşamı, sorunları olmalıydı. Ancak sivri, ucuzkahramanlıklardan da uzak durmaya çalıştım. İnançlarımdan,düşüncelerimden, politikamdan taviz vermeden, müzik tekniğindenyararlanarak, sorunlu, yoksul, geniş halk kitlelerine ulaşmak, dahaçağdaş bir şeyler yapmak istiyordum."
Bugün geçimimi kaset ve konserlerimden gelen paralarla sağlayansanatçının bir de iki ortaklı küçük bir inşaat şirketi bulunuyor. Çevredüzenlemeciliği, TIR taşımacılığı, küçük çapta bina yapımıylauğraşıyor.Ayrıca, 1979 yılında Ayten hanım ile evlenen sanatçının buevliliğinden Ozan ve Türkü adlarında bir oğlu, bir kızı var.

SuSkUnLuGuM aSaLeTiMdEnDiR, hEr SöZe VeRiLeCeK bİr CeVaBıM vAr...LaKiN öNcE lAfA bAkArIm LaFmI dİyE sOnRa SöLeYeNe BaKaRıM ADAM MI dıye!!!!
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: