yaramazadam
Administrator
Süper Üye

REP +1/-0
 |
« :» |
|
6 Kasım 1951de Amerikanın Sesi Radyosu Haber Ekibinin Kore TürkTugayına geleceği öğrenilir. Radyonun amacı Türk Tugayının enkahramanları ile birer röportaj yaparak bu kahramanlar mangasınıdünyaya tanıtmak, böylelikle değişik bir habercilik örneği vermektedir.
Radyonun isteği üzerine bölüklere duyurulur. Kısa bir süre içinde herbölüğün, en kahraman askerini seçip bildirmesi gerekmektedir.Organizasyon görevi Yzb. N. Dündar Sayılana verilmiştir. Ne var kiSayılan Yüzbaşı zor durumdadır. Her bölükten aynı cevabı almaktadır:
- Hangi birini gönderelim?
Bir bölük komutanının telefonda söyledikleri ise şunlardır:
- Şu tepeyi al de alalım! İstersen saat tut. Fakat ne olursun bunu isteme.
Yüzbaşı Sayılanın Geç kalıyoruz. Hala kahramanını gönderemedin dediği diğer
bir bölük komutanı da şu cevabı verir:
- Tamam... Cepheyi bırakıp bütün bölüğümle geliyorum!
Bölük komutanlarının sitem ateşi altında kahramanların tespiti uzamakta, Tugay
Karargahından gelen Ne oldu? telefonları karşısında Yüzbaşı Sayılanburam buram terlemektedir. Bölük komutanlarının hiçbiri bir askerinidiğerine tercih edememektedir.
Son telefon bizzat Tahsin Yazıcı Paşadan gelir:
- Evlatlarım hazır mı Yüzbaşım?
Yazıcı Paşanın üzülmesini hiç kimse istememektedir. Yüzbaşı Sayılan Endişe
buyurmayınız komutanım der.
- Bütün gücümle hazırlamaya çalışıyorum.
Sonunda binbir güçlükle seçilen bir çavuş, iki onbaşı ve yedi er Yüzbaşı Sayılanın
karşısına dikilirler. Traş olmuşlar, yıkanmışlar, yeni elbisegiymişlerdir. Yüzbaşı onlara takılır: - Siz bu kadar yakışıklı mıydınız?
Yüzbaşı Sayılan hepsine görevlerini anlatır. Hiçbirisi aynıkelimeleri tekrar etmeyecektir. Herkes ayrı bir şey söyleyecek sonundaortaya tam bir metin tek bir anlam çıkacaktır. Birkaç defa da denemeyapılır.
Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra Tugay Karargahına hareketedilir. Araç yolda arıza yaptığından biraz geç kalırlar. Tahsin YazıcıPaşa çimenlerin üzerine oturmuş, kahramanlar mangasını beklemektedir.Radyo muhabirleri de karşısında sıralanmışlardır.
Yüzbaşı Sayılan, ilk konuşma görevini çavuşa vermiştir. O çavuşki, Bölük Komutanı Ancak bir kahraman gidecek seçimi size bırakıyorumdediğinde bütün parmaklar anında Onu göstermiştir. Amerikanın SesiRadyosunda ilk olarak işte böyle bir çavuş konuşacaktır.
Ses alma mandalı açılmıştır. Herkes merak ve dikkatle çavuşunkonuşmasını beklemektedir. Fakat kahraman çavuşun ağzından bir kelimeçıkmamaktadır. Yazıcı Paşa, Yüzbaşı Sayılana bakar bir ara. Yüzbaşınınyüzü kıpkırmızı olur. Çavuşa sokulup: - Konuş aslanım ... der.
Çavuş sapsarı kesilmiştir. Dudakları titremektedir. Parmakları avucunda kenetlenmiş ve konuşamamıştır.
Sıra diğerlerine verilir. En sonunda mikrofon Yazıcı Paşayauzanır. Yazıcı Paşanın konuşması bir cümleden ibarettir: - Mehmetçiğinkonuştuğu yerde komutanlar susar.
Konuşmalar bitmiştir. Radyo Ekibi cihazlarını toplarken YüzbaşıSayılan Sıhhiye çadırına gider. Doktor Endişe etmeyin der: - Çavuşkendine geldi.
Başı öne düşmüştür çavuşun. Komutanının yüzüne bakamamaktadır.Çocuk görünüşlü, manalı, tertemiz bir yüzü vardır. Sayılan Yüzbaşıyanına yaklaşır: - Geçmiş olsun çavuşum... Senin hiçbir şeydenkorkmadığını bütün Tugay biliyor. Fakat neden mikrofonun karşısındayıldın?
Hala ürkek bakışlarla komutanına bakar çavuş. Onun yüzündeuzaklara dalmış gibidir. Yutkunur. Komutanım der: - Ben kahramandeğilim...
Başını yere yıkar. İçini çekerek devam eder: - İlk mangam ilkhücumlarda yarı yarıya eridi. İkinci mangamla yaptığım hücumlarda dörtşehit üç yaralı verdik. Ben yine sağ kalmıştım. Manganın komutanıolduğum için en önde hücuma kalkarım. Bana kurşun değmedi. Kahramanlarşehit oldular komutanım! Onlar beni korudular hep. Asıl kahramanonlarken ben mikrofon karşısında kahramanım diye konuşamadım...Konuşamazdım kumandanım. Şimdi üçüncü olarak yenilenen mangaya komutaediyorum. Gözlerim hepsinin üzerinde. Hepsini canımdan çok seviyorum.Onlara bir şey olacak diye korkuyorum. Sizi yabancılara mahcup ettim.Beni affedin kumandanım. Asıl kahramanlar öldü. Asıl kahramanlar şehitoldu. Onlar oradayken ben nasıl kahramanım diye konuşabilirimkumandanım? Bu bana ağır gelir.
Kahramanlar mangasının komutanı ağlamaktadır. Sayılan Yüzbaşıeğilir, alnından, ıslak yanaklarından öper Mehmetçiğin.
Mehmetçik komutanına Emredersiniz Komutanım! dediği andakahramanlığın tarifi değişir. Bu iki kelime ölmek var dönmek yokmanasına gelir.
Kahramanlık, tadını, rengini şeklini Mehmetçikten almıştır. Kahramanlık demek Mehmetçik demektir.
Sayılan Yüzbaşı, o günün kahramanlar mangasını çok aradı.Okursanız bana yerlerinizi bildirin çağrısı ile yazılar yayımladı. Seskayıtlarını ta Amerikada araştırdı. Ama hiçbirisi O kahramanlar bizdikdiye ortaya çıkmadı. Ne kadar isterdim kumandanlarının onlarıaradığından haberdar olmalarını.
Kahramanlık Mehmetçiğin derisidir, dişidir, tırnağıdır, alnınınçizgisidir. Kahramanlık Onun vücudunun ve ruhunun tabii bir parçasıdır.Bakışı kahramanlıktır, yürüyüşü kahramanlıktır, türküsü kahramanlıktırMehmetçiğin.
Gerçek kahramanlar öldü. Ben yaşıyorum. Nasıl kendime kahraman derim? diyerek ağlayan Çavuş!
İnsanlığın yüreğinde damıtıldığı Mehmetçik! Asırlara hakim olmuşmuazzam bir kültür ve medeniyeti cümle cümle ifade edebilen büyüksanatkar!
Sen benim elle tutulan gözle görülen medeniyetimsin. Elletutulmayan gözle görülmeyen bütün abidelerimi de hissettiriyorsun.
Bu ülke her şeyini kaybetse de tek bir Mehmetçiği kalsa yinedizlerinin üzerinde doğrulup kükrer. Kalkıp ileri atılır. Çünkü bütünmazimiz, toprağımız, eserlerimiz, Onun yüreğinde istif edilmiş, Onunyüreğinde yoğunlaştırılmış, atom küçüklüğünde atom gücünde oraya emanetedilmiştir.
Kahramanlar mangasının yiğit komutanı... Güzel Ordunun güzelneferi! Zaferler abidesi evladımız. Karargaha gittiğiniz gün toplucaçektirdiğiniz resim, binbaşı iken emekli olan Sayılan Yüzbaşınınevinde, her zaman oturduğu koltuğun tam karşısında duruyor. SayılanYüzbaşı resminize her baktığında senin ıslak yanaklarından öptüğü ogünü hatırlıyor. Sonra Onun da yanakları ıslanıyor. Kim olduğunuzusoranlara Kore Türk Tugayının Kahramanlar Mangası diyor. Ardındanparmağı ile seni işaret edip Bu var ya... diyor: O başkaydı,bambaşkaydı. Manganın komutanıydı... Daha başka bir şey söyleyemiyor.Koltuğuna çekilip uzaklara dalıyor.
Kahramanlık ne yalnız bir yükseliş demektir,
Ne de yıldızlar gibi parlayıp sönmektir.
Ölmezliği düşünmek boşuna bir emektir
Kahramanlık saldırıp bir daha dönmemektir.
Nihal Atsız
|