Yaramazadam (Arşiv Ana sayfa) => Saglik

Konu: Piyasalasan Saglik Bebekleri Öldürüyor

Sayfa: [ 1 ]

boxcigar 26.07.2007 02:48:57
İTO, İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bebekölümlerine "Piyasalaştırılan sağlık hizmetleri ve sağlıkta tasarruftedbirleri" neden olduğunu söyledi.
BİANET- "Yenidoğan birimlerdeeksik personel ve yoğunluğunun biran önce giderilmeli" dedi. İstanbulGöztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ölen bebeklerin sayısınınbeşe yükselmesine ilişkin açıklama yapan, İstanbul Tabip Odası (İTO)yaşanılan olayların nedeninin "Piyasalaştırılan sağlık hizmetleri vesağlıkta tasarruf tedbirleri" olduğunu söyledi.

İTO aslında Türkiye'de bebek ölümlerini bugünkünden daha aza indirmek için kaynakların yeterli olduğu görüşünde.

Nedenlerden biri sağlık güvencesizliği

İTO'yagöre piyasalaştırılan sağlık hizmetleri ve sağlıkta tasarrufun yolaçtığı sorunların başında gerek eğitim hastanelerinde gerekseüniversite tıp fakültesi hastanelerindeki "yenidoğan yoğun bakım"birimlerinde yatan hastaların büyük bir kısmını özel ve diğerhastanelerden sağlık güvencesi olmadığı için ya da sosyal güvenlikkuruluşlarının tasarruf tedbirleri nedeniyle sevk edilen hastalaroluşturması geliyor.

İTO'ya göre diğer sağlık kurumlarından gelen bebeklerin çoğu fayda görecek şartlarda transfer edilemiyor.

Temizlik,yemek ve teknik hizmet servislerinin taşeron firma tarafındanyürütülmesi, firma elemanlarının sağlık hizmetlerinin özelliklerikonusunda yeterli bilgi ve deneyimi olmaması, sayılarının yetersizolması, sık değişmeleri de izlenilen politikanın yol açtığı sorunlar.

İTOhafta sonu ve gece hasta başına düşen hemşire sayısının daha daazaldığına ve nöbet şartlarında 4-6 hastaya bir hemşire düştüğünedikkat çekiyor. Ayrıca yoğun bakım konusunda deneyimli hemşireolmadığında pediatrinin başka birimlerinden deneyimsiz hemşirelerYenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinde görevlendiriliyor.

Hastanelerde "Yenidoğan yoğun bakım" birimleri oluşturulmalı

İTO'nun çözüm önerileriyse şöyle:
*Servis doluluk durumuna göre hasta kabulü yapılmalı. Hastane yönetimpolitikası "gelen hastanın geri çevrilmesi" olmamalı. Ancak kapasitedoluluk oranına göre hasta yönlendirilmeli.

* Yıllık doğumsayısına bağlı olarak her bin doğuma bir yoğun bakım yatağı ve uygundonanımı olacak şekilde hastaneler Yenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinioluşturmalı.

* Birimlerin temizlik işlerini sürdüren firmalarbu birimlere yeterli sayıda, önceden özellik gösteren bu konuda uyguneğitim almış eleman vermeli, bu elemanlar ve sayıları hafta içi-haftasonu değişmemeli. Temizlik elemanlarının eğitimleri periyodik olarak evidaresi hizmetleri görevlileri tarafından yapılmalı ve uygulamalarıdenetlenmeli.

* El yıkamanın sağlanması için temiz akar su,daha önce sözü edildiği gibi yeterli miktar ve nitelikte havlu, sıvısabun mevcut olmalı.

Sayfa: [ 1 ]