Kevin Maurice Garnett
Boy: 6" 11 (2.11 m)
Agirlik: 220 lbs. (100 kg)Pozisyon: Small ForwardDogum Yeri: Mauldin, South Carolina Dogum Tarihi: Mayis 19, 1976 Bitirdigi Okul: None NBA Team: Minnesota Timberwolves Adam Olacak Çocuk Kevin Maurice Garnett, 19 Mayis 1976’da Mauldin-Güney Carolina’da dogdu.KG çocukken birazcik sokakta gezen belali tiplerden de olsa Okuldabeyaz bir çocu gun bileginin kirildi gi bir kavgaya karistigi içintutuklanmisti. [/FONT]
Kevin’in öz babasiO’Lewis McCullough da tam anlamiyla bir basketbol delisiydi. KG’ninüvey babasi ise onun basketbol oynamasina pek de sicak bakmiyordu.Annesi Shirley Irby Garnett de çocugunun basketbol gibi “bos isler” ileugrasacagina oturup ders çalisarak üniversiteye gitmesiniarzulamaktaydi. Ama KG’nin okul ve derslerle arasi pek iyi degildi.Onun tek yapmak istedigi basketbol oynamakti. Bu yüzden Kevin,herkesten gizli olarak lisesinin basketbol takimi Mauldin Mavericks’teoynamaya basladi. Kevin’in ailesinin ise bundan haberi yoktu.Ögrendiklerinde de çoktan is isten geçmis ve Garnett maçlara çikmayabaslamisti. Artik Kevin’in basketbol oynamasinin engellenemeyecegiasikardi. Üstelik Kevin, bu oyunu gayet de iyi oynuyordu. Lisedekiikinci yilinda KG’nin ünü giderek yayilmaya basladi. Garnett’inmaçlarini kaçirmak istemeyen insanlar Mauldin Lisesi’nin salonuna akinederek onun basketbol sovunu izliyordu . KevinGarnett, o günlerde basketbol vasitasiyla Stephon Marbury isminde NewYork’lu bir genç ile tanisiyor ve ikilinin arasindaki dostluk, kisazamanda adeta iki kardesin iliskisine dönüsüyordu. KG, GüneyCarolina’da Mauldin Lisesinde “Mr.Basketball” seçildikten sonra sonsinifta Chicago, Illinois Eyaleti’ndeki Farragut Akademisi’ne geçmekzorunda kalmisti. 1995 sezonunda %66.6 sut yüzdesi ile 25.2 sayi, 17.6ribaund, 6.7 asist ve 6.5 blok ortalamariyla oynayarak, spektakülersmaçlari ile adini duyuran ama ne yazik ki kötü bir trafik kazasisonucunda bir lise efsanesi olmaktan öteye gidemeyen Ronnie Fields(1996’da Amerikanin en iyi bes lise oyuncusundan biri olarakseçilmisti) ile birlikte takimini 28-2’lik bir seride sirtlayan oyuncuolurken Amerika’nin en yüksek tirajli gazetelerinden USA TODAYtarafindan yilin basketbol oyuncusu olarak seçilirken, Parade ve SlamDergilerince de Amerika’daki en iyi bes lise oyuncusundan biri olarakgösterildi. Kevin’in Brooklyn’li kankasi Steph ise Parade tarafindan1995 yilinin en iyi lise oyuncusu seçilmisti. Garnett,Springfield'da düzenlenen birinci Nike Hoop Summit turnuvasinda,Amerikan Genç Milli takima davet edildi ve ilk defa Amerikan Ulusalformasini giydi. Yapilan maçta Amerikan Genç Milli Takimi, uluslararasioyunculardan olusan karma takimi zor da olsa 86-77 maglup ederken KG,10 sayi, 10 ribaund ve 9 blokla triple-double'i kil payi kaçiriyordu.(1999'da KG, Porto Riko’da düzenlenen Amerika Kitasi Olimpiyatelemelerinde ikinci kez milli formayi giyme sansini yakaladi. KG'liAmerikan Milli takimi, 11 günde çiktigi 10 maçin 10'unda da galipgelerek altin madalyaya uzanirken, Garnett 11.9 sayi, 7.0 ribaund, 1.9asist, 2.2 blok ve 1.7 top çalma ortalamalari ile Gary Payton, TimDuncan ve Jason Kidd ile birlikte takima kattigi yüksek enerji ve nefeskesen smaçlariyla seyircilerin begenisini toplamisti) Tekrar KG’ninLise son siniftaki son günlerine dönelim. KG, Ron Mercer, ShareefAbdur-Rahim ve Stephon Marbury gibi ülkenin en iyi lise oyuncularinikarsi karsiya getiren St.Louis’deki 1995 McDonalds All-American maçinda18 sayi, 11 ribaund, 4 asist ve 3 blok üreterek, Most OutstandingPlayer ödülünü kucaklarken (1995 McDonalds All-American maçinda oynayanve simdi NBA’de forma giyen diger oyuncular: Kobe Bryant, Vince Carter,Paul Pierce, Chauncey Billups, Antawn Jamison ve Robert Traylor)ardinda toplam 2533 sayi, 4807 ribaund ve 739 blokluk bir lise kariyeribirakiyordu. Normal sartlar altinda Kevin Garnett çapinda bir oyuncuyukapmak için çogu NCAA takimi kiyasiya bir yarisa girerdi (KG’ninNCAA’de oynayamiyacagi belli olmadan önce Michigan, Michigan State,DePaul, North Carolina ve Illinois üniversiteleri ile görüstügüsöyleniyordu) ama Kevin, son SAT sinavinda kaldiginda artik kolejekabul edilme ihtimali ortadan kalkmisti. Iste bu yüzden artik sansiniNBA’de denemeye karar verecekti.

Timberwolves 1995 NBA Draftina; Jerry Stackhouse, Rasheed Wallace, Antonio McDyess,Joe Smith, Damon Stoudemire ve Michael Finley gibi bir çok bomba isimkatildigindan Kevin Garnett’in kaçinci siradan seçilecegi merakkonusuydu. Çünkü 1975 Draftinda Philadelphia tarafindan 5.siradanseçilen Darryl Dawkins’den tam 20 yil sonra ilk defa bir Lise oyuncusuNBA draftinda seçilme sansina sahipti. (NBA tarihinde, üniversitedeoynamadan liseden direk lige katilan ilk oyuncu efsanevi MosesMalone’dur. NBA Draftinda 1.siradan seçilen ilk liseli oyuncu ise2001’de Washington Wizards tarafindan seçilen Kwame Brown’dur. Busirada Minnesota’nin basketbol faaliyetl erinden sorumlu basketbolfaaliyet
lerinden sorumlu baskan yardimcisi eski Celtics efsanelerinden Kevin McHale ve takimin coach’u Flip Saunders, Timberwolvesiçin ilginç bir draft stratejisi belirlemisti. Ortaliga KevinGarnett’in bulunmaz bir Hint kumasi olduguna ve onu kesinliklekaçirmayacaklarina dair söylentiler yayacaklardi. Böyleliklespekülasyonlara aldanip panige kapilan takimlardan birinin “Buadamlarin kesin bir bildigi vardir!! Biz elimizi bunlardan önce tutalimda su çocugu alalim” diye Garnett’i seçecegini ümit ediyorlardi.Hayallerindeki oyuncu ise North Carolina’da Michael Jordan’in tahtinaaday gösterilen skorer guard- forvet Jerry Stackhouse idi. McHale veSaunders planlarinin tikir tikir isleyecegini, bu sekilde de digertakimlari kandırarak Stack’in dogrudan kucaklarina düsmesinisaglayacaklarini hesaplamaktaydi. AmaGarnett, Minnesota’nin planlarini çöpe atan isim oldu. O güne kadar birtek Minnesota yetkilisi bile Garnett’i izlemeye gitmemisti. Bu yüzdenKG’nin nasil bir oyuncu olduguna dair en ufak bir fikirleri bile yoktu.Garnett, Chicago’da çiktigi bir work-out’ta öyle bir basketbol sovusundu ki Saunders ve McHale salondan ayrilirken ikisinin de agzi açikkalmisti. Tam salonun disina çiktiklarinda Saunders döndü veMcHale’e sunlari söyledi: “Kevin bu çocugu alacagimizi kimsebilmemeli!! Eger onu 5.sirada alabilirsek sansliyiz.” Bir öncekisezonda ancak 21 galibiyet alabilen Timberwolves için yazarlar, takimiçekip çevirebilecek ve kendisini NCAA’de ispatlamis Damon Stoudemiregibi bir guard’a ihtiyaç duyuldugunu yazmaktaydi. Birakin Garnett gibidaha olgunlasmamis bir lise oyuncusunu Jerry Stackhouse’un bile birkumar olabilecegini iddia ediyorlardi. Yani Garnett gibi uzun yillarayayilmasi gereken bir draft planinin baslangici, degil kumar oynamakintiharin ta kendisiydi!! Drafttan evvel McHale, Saunder’s söyle dedi:“Flip eger bu çocuk basaramazsa ikimiz de kovuluruz!!” Draft gecesindeMaryland’li Joe Smith (ki gelecek yillarda Minnesota’yla usulsüzanlasma yaparak Timberwolves’un basini oldukça agritacakti) 1.siradaGolden State tarafindan seçiliyordu. Clippers hakkini AntonioMcDyess’dan, Sixers Jerry Stackhouse’tan ve Washington da RasheedWallace’tan yana kullanmisti. Besinci siradaki Timberwolves’ta iseMcHale ve Saunders, Garnett’i kaçirmamanin getirdigi rahatlikla oldukçaderin bir nefes aliyordu. Minneapolis Lakers’tan MinnesotaTimberwolves’a… Minnesota, 1989-90 sezonunda Orlando Magic’le beraberNBA’e katildiginda, Minneapolis ikinci kez bir NBA takimina evsahipligi yapma sansini yakalamisti. Sehrin ilk NBA takimi ise dahasonra Los Angeles’a tasinacak olan ve George Mikan ve Elgin Baylor gibiefsanevi isimlerin oynadigi Minneapolis Lakers idi. Timberwolves biranda Minnesota’ya yeni bir heyecan getirdiyse de takimin aldigi kötüsonuçlar ve genelde sezonu hep 3 asagi 5 yukari 20 galibiyet alaraktamamlamalari neticesinde heyecan duygusu yerini hayal kirikliginabirakti. Minnesota o kadar kötü bir takimdi ki hatirlarim babam, ben12-13 yasimdayken bana televizyona baglanan oyunlardan almisti. Tabii ozamanlar simdiki gibi playstation falan yok. Benim de favori oyunumbinbir güçlükle buldugum “dandik” bir NBA oyunuydu. Oyunun tasarimcisiÇinli programci, fanatik bir Knicks taraftari ve Starks hayrani olduguiçin John Starks oyundaki en iyi oyuncu olarak tasarlanmisti. Ben deNew York Knicks’in karsisina “ezik” Minnesota’yi alip John Starks’a 50üçlük attirmaya ya da Patrick Ewing’e 40 blok yaptirmaya ugrasirdim.Iste Kevin Garnett geldikten sonra Minnesota’nin oyunlara bile yansiyanbu makus talihi tersine döndü. Garnett gerçek anlamda ilk profesyonel maçina Milwaukee Bucks karsisinda çikti.KG bu maçi söyle anlatiyor: “Ilk maçimda karsimda Glenn “Big Dog”Robinson vardi. Baslarda maç oldukça keyifliydi. Çünkü posterleriodamin duvarlarini süsleyen biri karsisinda oynamak bana heyecanveriyordu. Ama maç ilerledikçe çabuk ögrenmek zorunda kaldim. Big Dogbazi pozisyonlarda gerçekten bana günümü gösterdi. Ama ikincikarsilasmamizda intikamimi aldim. Çünkü bu kez hazirlikliydim. Rövansta6 kez Bucks potasina bastim. Ayrica koca köpegi de %34 sut yüzdesiyleoynattim. Daha ne isteyebilirdim ki!!” Garnett kariyerinin ilk üç ayinatakimin yedek kisa forveti olarak basladi. (Bu aradaGarnett’e de kisaforvet diyoruz ya insaf, adam 2.11!!) Bu 3 aylik sürede ise 6.2 sayi ve3.8 ribaund ortalamalari ile oynuyordu. Hatirlayacaksiniz, geçtigimizaylarda Kenny Smith ve Charles Barkley’in Yao Ming hakkinda girdikleriiddia ve Sir Charles’in olayı, Smith’in Ming hakkinda yorum yaparkenKG’nin de ilk aylarinda pek parlak bir performans ortaya koyamadiginiama sonra kendisini yavas yavas toparladigini hatirlatmasiylabaslamisti. Gerçekten de Garnett, kendisine ilk beste yer bulmayabasladigi Ocak ayinda aniden ortalamalarini 14.0 sayi ve 8.4 ribaund’açikardi. All-Star haftasonunda çaylaklar takimina da seçilen KG, Batitakimi hanesine 8 sayi, 6 asist, 4 ribaund eklerken Dogu takimindaDamon Stoudemire ve Jerry Stackhouse etkili oyunlariyla takimlarini94-92’lik skorla Bati karsisinda galibiyete tasiyordu. KG çaylaksezonunda 10.4 sayi ve 6.3 ribaund ortalamalari ile oynayip NBA’in eniyi ikinci çaylak takimina (All Rookie Second Team) seçildi. AmaMinnesota KG’nin katkisina ragmen bir kez daha 20’li galibiyetlerdenkurtulamamisti.
10 Yıldan beri Minnesota'da basketbol oynayan Kevin Garnett halaburada basketbol yaşamını sürdürüyor. Kariyerin de maç başına 20.2 sayıOrtalaması ile oynuyor.
|