1945 yilinda Adana Hurriyet Mahallesi'nde dunyaya geldi. Unlu tiyatrove dublaj sanatcisi Ferdi Tayfur hayrani olan baba Cumali en kucukogluna Ferdi Tayfur adini koyar. En buyuk istegi Ferdi'nin iyi birtahsil gormesidir. Ancak, babasinin oldurulmesi, Ferdi'nin okulhayatinin baslamamasina neden olur. 10 yasina basan Ferdi, ciftliktecalisarak ailesinin gecimine katkida bulunur. Genc Ferdi daha 17yasindayken sarkici olmak hayaliyle Adana'dan Istanbul'a gelir. Oyillarda cocuk sarkicilara pek ragbet bulunmadigindan, kendiniispatlayamayan Ferdi Tayfur, tekrar Adana'ya doner ve ciftlikte traktorsoforlugune devam eder. Butun gunu Cukurova'da Pamuk tasimakla gecenFerdi Tayfur'un gonlunde alevlenen sarkicilik atesi bir turlu sonmez.Sarkici ve sohret olmak umidiyle icin icin yanmaktadir sofor Ferdi.Sonradan Izmirden ve Konyadan calisarak Istanbul'a gelir ve Saya Plakile anlastiktan sonra o firma icin alti plak doldurur. Ancak yaptigi45'likler fazla satmaz ve patronu Ferdi de gelecek gormeyerek anlasmayibozar. Her defasinda karsisina sanssizlik cikmaktadir. Abisinin biriftira uzere hapise dustugunu duyan Ferdi yeniden Adana'ya doner veciftlikteki islerin basina gecer. Aradan iki bucuk yil gecmisti, 25yasina basmisti Ferdi artik, Zeren plak firmasindan cagri alir vesahibi Ferdinin plak doldurmasini ister. Yedinci 45'ligi Kaderimsinbuyuk bir ilgi gorur. Fakat sanssizlik yine yuzunu gosterir ve plakfirmasi kapanmak zorunda kalinca Ferdi 4 yil boyunca bos kalmistir.Sonra Kader plak firmasiyla yaptigi Huzurum Kalmadi adli plak istenensatisi yapar. 1973 ve 1974 yillarinda Gorsev Plak adina bes tane plakyapti, Kir Cicekleri, Bana Gercekleri Soyle, Postaci, Mahkumlarin Duasive Yuregimde Yara Var. 45'likler, ancak Ferdi'nin gecimini saglamayayeter. Ama aradigi, istedigi cikisi bir turlu yapamaz. Sonra arkadasiIsmail Mersinli'yle Elele adinda bir plak sirketi kurar, orda cikardigiAksam Gunesi cok buyuk oranda satis yapar. Yalniz, basindan beriyakasini birakmayan sanssizlik yine Ferdi'nin pesini birakmamisti.Cesitli olaylar yuzunden o firmayi kapatmak zorunda kalir. SonradanElenor plakla anlasir, orda Birak Su Gurbeti, Alistim, Yad Eller veCesme ile o zamanin en cok satis yapan 45'liklerdi. Sans ibresi artikFerdi'den yana donmekteydi. Bu arada sinemadada adini duyurur FerdiTayfur. 1976 yilinda Cesme filmini cekerken Necla Nazir ile tanisir veona asik olur. Adini Arabesk muzigin Devleri arasina yazdiran FerdiTayfur, gazino neonlarinin bas kosesindeki yerini de kisa zamanda alir.Gazinocular, filmciler ve plak yapimcilari Adana'nin bu bagriyaniksarkicisinin kapisini asindirir. Allah "Yuru ya kulum" demistir, Ferdide yurumeye devam eder. Cesme'den sonra yaptigi Derbeder, Benim GibiSevenler, Son Sabah, Boynu Bukuk, Olmaz Olsun, Yuvasiz Kuslar, BatanGunes, Huzurum Kalmadi, Gunaha Girme, Kalbimdeki Aci, Sen de mi Leyla,Yakti Beni, Insan Sevince, Durdurun Dunyayi, Bir Damla Ates, BendeOzledim, Herseyim Sensin, Utaniyorum, Cilgin Arzular, Haram Oldu,Icimde Bir His Var, Ya Benimsin Ya Topragin, Sevgiler Cicek Gibi, AffetAllah'im, Naz Etme - Canina Okuyacagim, Allah'im Sen Bilirsin, HoscakalLeyla, Bizim Sokaklar, Bana da Soyle, Emmoglu, Mor Guller, Dunya, OfDaglar ve Yoksun-Kor Talih, Zaman Tuneli, Klasikler 2, Zengin Olursamgibi kaset ve filmleriyle milyonlarin gonlunden ve dilinden dusmeyenFerdi Tayfur, Turkiyenin gelmis gecmis en buyuk sanatcilarindan oldu.Dillere dusen sarkilarini sinemada ayni isimle filme ceken FerdiTayfur, cok sayida film cekti. Sarkicilik, sinema oyunculugununyanisira, yonetmenlik arzusuyla yanip tutusan Ferdi Tayfur, su filmleriyonetti: Haram Oldu, Icimde Bir His Var, Ya Benimsin Ya Topragin,Canina Okuyacagim, Sevgiler Cicek Gibi ve Affet Allah'im. Yaklasik 100kaset ve 30'un uzerinde film yapan unlu sanatci 9 kez Altin Plak odulualdi. 1982 yilinda kendi adina Ferdifon Plakcilik sirketini kuran FerdiTayfur'un Konya tanisitgi bir kadindan bir oglu, evliliginden 2 kizi veyaklasik 25 yildir birlikte oldugu sinema oyuncusu Necla Nazir'dan dabir kizi bulunuyor. 2000 yilinda seker hastaligi sonucu ayakparmaklarini kaybetmekten son anda kurtulan sanatcinin yurtici vedisinda milyonlarca hayrani bulunuyor.
|