Yaramazadam (Arşiv Ana sayfa) => Biyografi- Biography

Konu: Erkin Koray

Sayfa: [ 1 ]

no_fear_06 11.07.2008 15:05:26
Erkin Koray

25 Haziran 1941 İstanbul doğumludur.
Annesi İstanbul Belediye Konservatuarı'nda Klasik Batı Müziği piyanoöğretmeni olduğundan dolayı ilk enstrümanı piyano oldu. Hatta kendisinesorulduğu zaman:
- "Ben piyano çalmaya nasıl başlamış olduğumu bile bilmiyorum. Bu enstrümanı doğal olarak çalıyorum.Ben gitarcıyım!", der.
Alman Lisesi'nde okurken aynı zamanda konservatuara da devam etti.Gitara başlama tarihi 1956, ilk konser ise (piyanoyla) 29 Aralık 1957Galatasaray Lisesi'ndedir. O konserdeki repertuarı veriyoruz:
1) Ain't That a Shame - Fats Domino
2) Whole Lotta Shakin' Goin' On - Jerry Lee Lewis
3) Hound Dog - Elvis Presley
4) I'm Walkin' - Fats Domino
5) Don't Be Cruel - Elvis Presley
Bu konser Erkin Koray'ın hayatının büyük bir dönüm noktasını teşkiletmiştir. O güne kadar Elektronik ve Atom Mühendisi olmak isteyenErkin, belki kaderin cilvesi, belki de normal netice olarak, kenditabiri ile "Elektronik Müzik Mühendisi" olur.
O konseri, tam bir ay sonra 25 Ocak 1958 de Eminönü Halkevi, 20 günsonra Alman ve arkasından Avusturya Lisesi konserleri izler. Ve artıkönüne geçilemeyen bir konserler zinciri birbirini takip eder. Gazetelerkendisinden "Rock'n'Roll Kralı" diye bahsediyorlardır artık...
1963 - 65 yılları arası askerlik yıllarıdır. Hava Kuvvetleri Cazorkestrası'nda Gitarist - Solist olarak görevini yapar. Söylediğişarkıların notalarını 14 kişilik orkestraya yazar. "Rock şarkılarınıbüyük orkestra ile söylemek çok şahane bir olaydı. Neredeyse askeretekrar gideceğim geliyor", diye bahseder o yıllardan...
Askerden sonra "olayı yerinde incelemek" amacıyla doğru Almanya'yagider. O sırada Beatles'ın da oradan şöhret olmuş olduğu, müziğinkalbinin attığı yer sayılan Hamburg'daki Star Club'da alır soluğu...Her gün en az üç İngiliz grubu çalmaktadır Star Club'da... Onlarıyakından izler. Bir çoğuyla da tanışır. Amaç Türkiye'de yapılacak olanşeyin hakkını vermektir. Bu arada Hiccups adlı bir Alman Grubu'yla dasahneye çıkmayı ihmal etmez. Ki, daha sonra o grubun basçısı BernhardWeber'i yanına alarak dönecek ve bu olay Türkiye'de Hard Rock dönemininbaşlangıcı olacaktır.
Diğer yandan ilk Elektro - Bağlamayı da Şemsi Yastıman'a tarifinivererek yaptırıp, o konuda da bir ilk olur. "Ben sazcı değilim. Sazçalanlara örnek olsun diye yaptım", der ama, sahnede kullanmayı daihmal etmez.İki yıl sonra, askerden önce yaptığı "Bir Eylül Akşamı"adlı plak (kendi öyle diyor) sayılmazsa, ilk plağını dolduruyor:"Kızları Da Alın Askere - Aşk Oyunu". Onu "Anma Arkadaş, Sana BirşeylerOlmuş, Kendim Ettim Kendim Buldum" gibi 45'lik plaklar takibediyor.(Diskografi bölümünde, çıkmış olan plakların tam listesinibulabilirsiniz)
1971'de Fransa'ya gider, döndüğünde "Yağmur" piyasaya çıkar. 1974'teise "Şaşkın, Fesuphanallah, Estarabim, Arap Saçı" ile bu sefer başkabir döneme imzasını atar. Sonra uzunca bir yurtdışı seyahati 1975 -1984yılları arasına rastlar. 1983 yılında Kanada'da bir kız çocuğu sahibiolur. Bu onun dönüş sinyalidir. Çünkü: "Ben çocuğumu en az 18 yaşınakadar Türkiye'de büyütmek isterim", der.
Dönüşten sonra özel durumları yüzünden, "kızı ayağa kalkacak yaşagelinceye kadar" bir aradan sonra, yine bir İLK'e adını yazdırır:İstanbul Beyoğlu'nda BİLSAK (Bilim, Sanat, Kültür Merkezi) nde ilk RockBar açılır.
"Bu da Elli'sinden sonraki ilk ...", diyor kendisi bu işe... Şimdiyüzlerce Rock Bar var Beyoğlu'nda... Orada eşine rastlanmayacak değişikbir formasyonla sahneye çıkar. Önünde klavye ve sırtında gitar...
Her babayiğidin harcı olmayacak bir gösteri yapıyor Erkin Koray sahnede...

Sayfa: [ 1 ]