|
||
| Üzeyir Garih (1929 - 2001) 1929yılında İstanbul'da doğan Üzeyir Garih, 1951'de İstanbul TeknikÜniversitesi Makine Fakültesi'nden mezun oldu. Garih, CarrierCorporation'un Türkiye şubesinde çalışmaya başladı. 1954 yılında İshakAlaton'un teklifiyle Alarko Kollektif şirketinin eş ortağı oldu. Otarihten bugüne kadar Alarko Şirketler Topluluğu'nda İshak Alaton'labirlikte başkanlık görevini aralıksız sürdürdü. Üzeyir Garih 25 Ağustos2001 günü Yener Yermez adlı katil tarafından Eyüp Mezarlığı'ndaöldürüldü. Cinayet zanlısı Yermez, polisin sıkı araştırmaları vetakipleri sonucunda, 10 gün sonra yakalandı ve hapse gönderildi. FAAL İŞADAMI Üzeyir Garih, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda şirketinyer aldığı Alarko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı göreviniyürütüyordu. Üzeyir Garih, DEİK Yönetim Kurulu, İstanbul Sanayi OdasıMeclis Üyesi, Türk-Belçika Konseyi Başkanı, Türk-Kanada Konseyi 2.Başkanı, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi'ydi. Garih, MESS, SİSAV,Loyd Vakfı, Turizm Yatırımcıları Derneği'nde de görevler üstlenmişti. ÇOK SAYIDA KİTABI BULUNUYOR Özellikle yönetim ve organizasyon ve ekonomi ile ilgili yazıları birçokgazete ve dergide yayınlanan Garih'in önde gelen hobisi eğitimkonusunda çalışmalar yapmaktı. Garih'in 'Deneyimlerim' adlı 5 ciltlikkitabı da bulunuyor. Üzeyir Garih, 1984 yılında İTÜ'den fahri doktoraünvanı almış ve 1990 yılında Filipinler Cumhuriyeti İstanbul FahriBaşkonsolosluğu görevini üstlenmişti. İngilizce, Fransızca veİspanyolca bilen Garih, evli, iki çocuk ve 6 torun sahibiydi. Garih'inYönetim İlkeleri, Ekonomik Sorunlara Çözüm Önerileri, TürkiyeSorunlarına Çözüm Önerileri olmak üzere bir çok kitabı bulunuyordu. |
||