Yaramazadam (Arşiv Ana sayfa) => Araştırma Sonuçları

Konu: Zekileşiyoruz

Sayfa: [ 1 ]

boxcigar 09.11.2007 22:09:39
Beyin dış etkenlerle gelişiyor. Peki bu durumda zeka için aynı durumsöz konusu mu? Prof. Alemdar Yalçın, bu konuya açıklık getiriyor: "herşeyden önce, insanın zeka kapasitesinin %30'u genetik, %70'i ise dışfaktörlerden oluşuyor. Yani, anne-baba ilgisi, arkadaş ortamı, doğalçevre, kültür, eğitim gibi unsurlar zekanın %70'ini meydana getiriyor.

Zeka'yı tanımlamak da çok zor değil. Edindiğimiz bilginin beyindesağlıklı bir şekilde karşılaştırılması ve sağlıklı sonuçlar çıkartarakbunları dışarıya vurabilme işlemine zeka deniliyor kısaca. Yani, birçocuğun doğumundan itibaren bulunduğu çevre, aileden aldığı kültür,okuldaki eğitimi zekasının gelişimini etkiliyor. "Herkes Einsteinolabilir" sözü de işte buradan geliyor.

Ülkemizde 1960'lı yıllarda yapılan zeka ölçümleri ile 1990'lı yıllardayapılan zeka ölçümleri arasında büyük farklar var. 1990'daki zekaölçümleri daha yüksek. Çünkü %70'lik unsurlar gittikçe gelişiyor.Kalıtım yoluyla gelen özellikler çok fazla değiştirilemez ama çevreselfaktörler üzerinde eğitim ile etkili olunabiliyor.

Sayfa: [ 1 ]