Yaramazadam (Arşiv Ana sayfa) => Burslar

Konu: YURT İÇİNDE OKUYAMAYANLAR-YURT DIŞINDA BURSLU EĞİTİM

Sayfa: [ 1 ]

boxcigar 17.08.2007 13:58:49
YURT İÇİNDE OKUYAMIYORSANIZ!
YURTDIŞINDA ÇALIŞARAK EĞİTİM

Maddidurumu yurtdışı eğitim için yeterli olmayan ve herhangi bir kurumdanburs alamayan öğrenciler için diğer bir çözüm ise gittikleri ülkedepart-time bir işte çalışarak eğitimlerine devam etmeleridir.

Yurtdışında Öğrencilik Yaparken Nasıl Çalışabilirsiniz?

İngiltere:İngiltere’de en az 6 aylık bir full-time eğitim programına (haftada enaz 15 saat) kayıt yaptıran öğrencilere part-time (haftada 20 saat)çalışma izni yasal olarak verilir. Ancak, öğrenciler genelde part-timeöğrenci işlerinde çalışabilir (Örneğin; garsonluk, temizlik işleri,dağıtım işleri, resepsiyonist, vs gibi). Part-time çalışan öğrencilersaat başına ortalama 5-8 Sterlin arası para kazanabilir. Haftada 20saat çalışan bir öğrenci 100-160 Sterlin arası haftalık ücret alabilir.Bu da haftalık kirasını ve cep harçlığını karşılar. Ancak eğitimmasraflarından kendisi sorumludur. En çok merak edilen konu ise,öğrencilerin part-time iş bulup bulamayacakları konusudur. Bu konudakesin bir şey söylemek zordur ancak öğrenci, biraz girişken ve ortadüzeye yakın İngilizce biliyorsa iş bulmada büyük bir zorluk çekmezİngiltere’de öğrencilerin çalışma koşulları ve izinleri ile ilgilidetaylı bilgi için lütfen 'Students and employment’sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Evli olup ta İngiltere’de üniversiteveya yüksek lisans eğitimi yapanlar eşlerini de yanlarında götürebilir.Eşleri belirli izinler alındıktan sonra İngiltere’de çalışabilir. Bukonuda detaylı bilgi için 'Dependants of international students' sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

İngiltere’depart-time iş genelde büyük şehirlerde bulunabilir. Özellikle Londra’dayabancı öğrencilere çok fazla iş olanağı vardır. Az da olsa, Brighton,Bournemouth gibi şehirlerde de part-time işler bulunabilir.

Amerika:Amerika’da öğrenciler yasal olarak eğitimlerinin ilk 9 ayında çalışmaizni alamazlar. Ancak, üniversite kampusu içerisinde eğitim yapanlarkampus içerisinde; kütüphane, kafeterya, spor tesisleri, yemekhane,kampusun genel bakımı gibi işlerde part-time çalışabilirler. Pek çokAmerikan Üniversitesi öğrencilerine kampus içerisinde part-time işolanakları sağlamaktadır. Bunlardan biriside University of Tennessee atMartin http://www.utm.eduveya University of California sistemi içerisinde yer alanüniversitelerdir. Ayrıca New York, Boston, Miami gibi büyük şehirlerdebulunan bazı üniversitelerde öğrencilerine part-time iş olanaklarısağlar.

Kampus dışı işlerde çalışabilmek için 9 ay beklemek vearkasından sosyal sigorta numarası alarak çalışma izni alınabilir. Budurumda öğrenci kampus dışında da istediği işlerde çalışabilir.Amerika’da part-time bir işte çalışan öğrenci saatine 8-15 USD arasıbir para kazanabilir. Amerika’da çalışma izni konusunda detaylı bilgiiçin http://www.ins.usdoj.gov adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kanada:Kanada’da yabancı öğrencilere part-time iş konusunda en çok zorlukçıkarak ülkedir. Ancak üniversite kampuslerinde iş bulunduğu zamançalışma izni verilebilir. Aksi takdirde yasal olmadan kaçak çalışmayapılabilir. Ancak bu her zaman riskli bir durumdur. Daha fazla bilgiiçin www.studyincanada.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Avustralya:Avustralya’da, İngiltere gibi yabancı öğrencilere çalışma iznivermektedir. Haftada 20 saati geçmemek üzere Avustralya’ya öğrenciolarak gittiğiniz ilk günden itibaren çalışabilirsiniz. Ancak, öğrenciiçin genelde Sydney, Melbourne gibi büyük şehirlerde part-time işbulmak daha kolaydır. Australian Education International (AEI) sitesi Avustralya Eğitim Bakanlığının Yabancı Öğrenciler için bilgi veren bir sitesidir.

Almanya:Öğrenci vizesi bulunan üniversite öğrencileri, birçok eyalette, sömestrtatillerinde, yasal olarak yılda 90 günlük çalışma hakkına sahiptirlerve kazançları vergiden muaftır. Bu şekilde bir öğrenci iş bulduğu zamanyıllık masrafının büyük bir kısmını karşılayabilir. Ancak bunun içinsömestr tatili başlamasına 2-3 ay kala büyük firmalara, fabrikalara yada üniversitelerin öğrenci işlerine (Studentenwerk) iş başvurusundabulunulması tavsiye edilir. Tatiller üniversitelerin çoğunda Şubat -Mart ve Ağustos - Eylül aylarını içermektedir. Bazı eyaletlerdeöğrenciler, Çalışma Dairesine (Arbeitsamt) başvurmak kaydı ile haftalık10-20 saat çalışma izni alabilirler.

Fransa, İtalya, İspanyagibi Avrupa Ülkelerinde dil eğitimi alan öğrenciler part-timeçalışamazlar sadece eğitimin bir parçası olarak staj yapabilirler.Yasal yollardan çalışamayan öğrenciler part-time olarak geçici işlerbulabilir ancak bu durum tavsiye edilmez.

Yurtdışında Eğitimin tamamlanması sonrasında Çalışma Olanakları

Yurtdışındaeğitiminizi tamamladıktan sonra yasal izin alarak 1-2 yıl full timeçalışabilirsiniz. Ancak, çalışma izinleri genelde lisans veya yükseklisans eğitimi yapanlara verilmektedir. Bu iznin alınması için biryabancı şirket sizin adınıza bulunduğunuz ülkenin Çalışma Bakanlığınamüracaat etmelidir.

Sayfa: [ 1 ]