|
||
| Kalite Kontrol Bir üretim yerinde çeşitli kesimlerin gösterdiğikaliteyi geliştirme, onu koruma ve iyileştirme, tüketicinin tambeğenisini kazanma ve ekonomik seviyede bir üretim yapma imkanlarınınsağlanmasını amaçlayan çalışmaların tamamı. Ürünlerin çeşidi,özellikleri ve miktarları, alıcının istekleri, üretim araçları veçalışan işçilerin durumları kalite kontrolunda çok tesirli olurlar. Herfabrika kendi üretiminin istenilen özelliklere uygun olup olmadığının,yani kalitesinin tesbit edilmesi için kalite kontrol teşkilatınıkurması çok faydalı olur. Böylece piyasaya kalitesiz mal sevki vebunların kullanış yerlerine göre doğacak aksaklıkların önü alınmışolur. Devletçe yapılan sıkı kalite kontrolları ile de vatandaşlarınkalitesiz, bozuk mal almalarına mani olunmuş olunur. Memleketimizde Türk Standartlar Enstitüsü piyasaya çıkarılan mallarıkontrol etmek ve kalitesiz maların piyasaya sürülmesine mani olmaklagörevlidir. Kalite kontrolünün faydaları: 1. Ürünlerin kalitesi ıslah edilir, kullanışlılığı ve kullanma süresi arttırılır. 2. Verim artışı sağlanır. 3. Maliyetlerde düşme sağlanır. 4. Sanayinin üretim zamanlamasına uymasına, mal ve hizmetlerin daha iyi pazarlanabilmesine imkan sağlar. Kalite kontrolü artık çeşitli alternatifler arasında bir tercih değil,her ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesi için vazgeçilmez bir unsurolmuştur. |
||