|
||
| Tuvalet problemi olan çocuklara bilgisayar oyunu yardımıyla tuvalet eğitimi veriliyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ulman, idrarını kontrol edemeyen çocuklara, bilgisayaroyunu yardımıyla idrar kontrolü eğitimi verildiğini bildirdi. Prof. Dr. Ulman, yaptığı yazılı açıklamada, idrar kontrolünde zorlanançocuklarda, idrarın tamamını yapmama, kaçırma, enfeksiyon, kesik kesikişeme gibi şikayetlerin görüldüğünü, bu tür rahatsızlığı olançocukların idrar keselerinin hep dolu olduğunu belirtti. Laboratuarda bilgisayar oyunu vasıtasıyla idrar kontrolü eğitimiverdiklerini, idrar yapmaya ve tutmaya yarayan kasları çalıştırmayıöğrettiklerini ifade eden Ulman, söz konusu bilgisayar oyununun sıkmave gevşeme egzersizleri temeline dayandığını belirtti. Ulman, şunlarıkaydetti: ''Oyunda yer alan balık, çocuğun işemeye yarayan kaslarını gösteriyor.Çocuk kaslarını kastığı zaman balık yukarı çıkıyor, gevşediği zamandenizin dibine iniyor. Bu sayede eğlenceli bir şekilde hastalarımızaişeme eğitimi vermiş oluyoruz.'' Eğitim esnasında biri çocuğun bacağına, diğeri de idrarını yapmayayarayan kaslarının yanına olmak üzere iki elektrot yapıştırıldığınıbelirten Ulman, şu ifadeleri kullandı: "Ölçüm ortalama 2 saat sürüyor. Eğitim esnasında çocuk çişini yapıyorve bu sırada kaslarını nasıl çalıştırdığını bilgisayar ekranındankendisine uygulamalı olarak gösteriyoruz. Eğitim 5 gün devam ediyor.İşeme bozukluğu olan çocuklara kliniğimizde verilen eğitimin yanındaevde kendi başlarına uygulamaları için de birtakım egzersizlerveriyoruz." |
||