Duyurular
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: >>>>ankara Ünİversİtesİ Fun Clup<<<<  (Okunma Sayısı 1246 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
no_fear_06
:::...gOrGiAs...:::
Global Moderator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

düŞmAn kElİmEsİnİN AnLmInI DoStLaRıMdAn öGrEnDiM

Üyelik Bilgileri Site
« : Temmuz 09, 2007, 10:41:29 ÖS »

ANKARA ÜNİVERSİTESi

Tarihçe
(12-05-2002)

Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyleözdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl TürkiyeCumhuriyetinin kurulması, salt bir yönetim biçimi değiştirmenin çokötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlaradayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesininaçılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı birmisyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilkeve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak,kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan builkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüceAtatürk tarafından atılmış bir üniversitedir.

Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatı,laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecekhukukçuları yetiştirmek için 1925 'te kurulan Hukuk Mektebi, Türkçiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek ZiraatEnstitüsü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya iledil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil veTarih-Coğrafya Fakültesi, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üstdüzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936' da Ankara'ya taşınanAtatürk'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunuaçmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarfından başlatılanancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıpve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925 'te kurulmuş olan Hukuk,1935 'te faaliyete başlayan Dil ve TarihCoğrafya Fakültesi , 1943 'teaçılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan TıpFakültelerinden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu.Üniversite 1948' de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve VeterinerFakültelerini bünyesine almış, 1949' da İlahiyat Fakültesi, 1935' dekurulan 1950' de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960' daEczacılık Fakültesi, 1963' de Yüksekokul olarak kurulan 1977' deFakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965' de Eğitim BilimleriFakültesi ve 1965 yılında da şimdi adı İletişim Fakültesi olan BasınYayın Yüksekokulu kuruldu. Çankırı Orman ve Sağlık EğitimiFakültelerimiz ise 1996 yılında eğitim-öğretime açılmışlardır.

Sayılarla
(13-05-2002)

Ankara Üniversitesi'nde 15 fakülte, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokuldave Devlet Konservatuvarı'nda ön lisans ve lisans düzeyinde eğitimyapılmaktadır. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı 7 enstitübünyesinde sürdürülmektedir. Çok geniş yelpazeye yayılan 50'yi aşkın önlisans, 100'ü aşkın lisans programı bulunmaktadır. Üniversitemizde 5261ön lisans ve 30.049 lisans öğrencisi vardır. İsteyen öğrenciler ilk yılyabancı dil hazırlık sınıfına devam edebilmektedirler.

Öğretim üyesi sayısı bakımından ise Ankara Üniversitesi'nde 945'iprofesör, 480'i doçent, 292'si yardımcı doçent olmak üzere toplam 1717öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin yanı sırayardımcı öğretim elemanlarının toplam sayısı 1992'dir ve dağılımıöğretim görevlisi (202), uzman (173), okutman(344), ve araştırmagörevlisi (1273) şeklindedir.

GÜNEŞ KURSU

Ankara Üniversitesi'nin sembolü olan Güneş Kursu, genellikle Hitituygarlığına ait bir eser olarak kabul edilir ve çoğumuzda Ankara veAnadolu çağrışımlarını uyandırır.

Bulunduktan sonra ilk kez Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafındansembol olarak benimsenen, Ankara Üniversitesi kurulduktan sonra daÜniversite'nin sembolü olan Güneş Kursu'nun anlamı ve öyküsü ile ilgiliolarak Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı ve Protohistorya veÖnasya Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. AykutÇınaroğlu ilginç bilgiler aktarıyor. Güneş Kursu'nun, Alacahöyük'teAtatürk'ün emriyle 1935 yılında başlayan kazılarla açığaçıkartıldığını, bu eserin Hitit öncesi döneminin yani Hatti dönemininbir eseri olduğunu belirten Prof. Dr. Çınaroğlu şunları söylüyor:

"Güneş Kursu tunçtan yapılmış olup günümüzden yaklaşık 4250 sene öncedini merasimlerde ya da diğer merasimlerde standart olarakkullanılıyordu. Aynen Mehter Takımı'nın standartları gibi bir işlevivardı. Sallandığı zaman ses çıkartıyor ve bu ses de o merasimekatılanlara bir huşu veriyordu. Güneş Kursu'nu oluşturan yuvarlakdünyayı ya da güneşi temsil ediyor. Altta, iki adet boynuza benzerçıkıntı var ama boynuz değil. Ne olduğu kesin olarak henüz bilinmiyor.Üzerinde yer alan çıkıntılar ise doğanın çoğalmasını, üremeyi temsilediyor. Kuşlar da aynı şekilde yine doğanın çoğalmasını, doğadakihürriyeti anlatıyor.Bunun Güneş Kursu olduğu, benzer bir eserin gü-neşşeklinde ve ışınları yayar biçimde ele geçmesiyle anlaşıldı vedolayısıyla bunların hepsine Güneş Kursu dendi."

Prof. Dr. Çınaroğlu, Güneş Kursu'nun kesinlikle bir Hitit Eseriolmadığını belirtiyor. Hititlerden önce Anadolu'da yaşayan ve adıbilinen en eski Anadolu kavmi olan Hatti'lere ait olduğunu, yanlışolarak Hitit olarak yorumlandığını kaydediyor. Güneş Kursu'nun,Hititlerin Anadolu'ya gelmelerinden yaklaşık 300 sene önce yapıldığınıve kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Çınaroğlu, Hatti Kavmi'nin iseAnadolu'da Türkçe'nin de içinde bulunduğu Azyanik dili konuşan en eskikavim olduğunu dile getiriyor. Güneş Kursu'nun Alacahöyük'te Hattibeylerinden birinin mezarında bulunduğunu da belirten Prof. Dr.Çınaroğlu, buna Alacahöyük dışında hiç bir yerde rastlanmadığını, Hattikralları öldüğü zaman bunun gibi 4-5 sembolle birlikte gömüldüklerinikaydediyor.

Ankara Üniversitesi Misyon ve Vizyonu
(25-10-2003)

Ankara Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurduğu ilk üniversiteolmanın bilinci ile Atatürk devrimleri ve Cumhuriyetin ilkeleriışığında ülkesinin ve toplumunun aklın ve bilimin yol göstericiliğindeçağdaş uygarlığın en üst düzeyine erişmesi hedefine kilitlenmiştir.

Misyonumuz, çağdaş bilim ve teknolojilerdeki gelişmelere katkıdabulunmak; bu gelişmeleri güncellikle takip ederek ülkeninyükseköğrenimine, toplumsal yaşamına, yönetimine, kalkınma-gelişmedinamiklerine, hizmet ve ürün üretim süreçlerine yansıtmak; insanrefahı ve mutluluğu ile doğaya ve çevreye tam duyarlılık içerisindeülkenin hızlı ve sürdürülebilir kalkınma çabalarını güçlendirmek; baştagenç nesiller olmak üzere her yaştan insanımıza öğrenmek, meslek sahibiolarak çalışmak ve çalışmalarında verimliliği artırmak için bilimsel vemesleki gelişme olanaklarını mümkün olan en etkili biçimde sunmak;nitelikli, özgün ve özgül, bilimsel bilgi üretimi ve yayılımındamükemmeliyete erişmek; araştırmacılar ve bilim insanlarına özgür veverimli çalışma altyapısı ve ortamı sunarak bilimin ışığına güç katmak;bilimde ileri ülkelerin oluşturduğu uluslararası platformlarda ensaygın konumlara erişmektir.

Vizyonumuz, Üniversite yönetiminde tüm unsurlarla katılımıcılığı vebirlikte gelişmeyi teşvik etmek; günümüzün gereksinimleri ve geleceğedair doğru öngörüler doğrultusunda önlisans, lisans ve lisansüstüdüzeylerde eğitim-öğretim programları düzenlemek ve bunları sürekligüncelleştirmek; araştırmaya dayalı öğrenmeyi gözeten eğitim-öğretimyöntemleri uygulamak; eğitim ve öğretimde özellikle Avrupa Birliğiyükseköğretim platformu başta olmak üzere uluslararası yükseköğretimplatformunda etkili, dinamik ve geniş katılımla saygın bir yer almak;bilim, teknik ve teknolojide çağdaş gelişmeler ve Avrupa Birliğiaraştırma platformu gibi alanlarda görülen geleceğe yönelik eğilimlerile ülkenin ve toplumun gelişme-kalkınma bakımından öncelikligereksinimlerini dikkate alarak bilimsel araştırma ve geliştirmeprojeleri yaratmak; bilimsel araştırmalara kurum içi ve dışı, ulusal veuluslararası bağlamlarda mümkün olan en fazla kaynağı ayırarak destekolmak; bilimsel araştırma faaliyetlerindeüniversite-sanayi-kurum-kuruluş işbirliğine önem vermek; teknolojigeliştirme bölgesi oluşturmak, mevcut teknoloji geliştirme merkezini bubölge ile bütünleştirerek ulusal üretime bilimsel ve teknolojikyenilikler ve geliştirmelerle ivme kazandırmak; Üniversitenin geniş biryelpaze oluşturan bilimsel disiplinler kapsamını dikkate alarakeğitim-öğretim ve araştırmada disiplinlerarası yaklaşımları öne çıkarıpbiyoteknoloji, sağlık bilimleri ve refah, sosyo-ekonomik gelişme,insan-toplum-iyi yönetişim gibi alanlarda en temel bilimlerden enuygulamalı bilimlere kadar Üniversite akademik birimlerinin mümkünolduğunca fazla sayıda yer aldığı geniş katılımlı ve derin etkileşimliprogramlar yaratmak ve uygulamak; öğrencinin sosyal-kültürel-sanatsalve sportif gelişim gereksinimlerini karşılayacak olanaklar yaratmak;örgün ve yaygın eğitim türünde diploma programları yanısıra süreklieğitim, uzaktan eğitim gibi yollarla topluma ve kurum-kuruluşlarasertifika programları sunmak, ayrıca topluma dönük konferans, seminer,çalıştay ve benzeri aktiviteler düzenleyerek etkili birtoplum-üniversite arayüzü oluşturmaktır

İletişim
(07-05-2002)

Bu sayfada Ankara Üniversitesi Rektörlügünün iletişim bilgilerinibulabilirsiniz. Akademik ve idari birimlerin iletişim bilgilerine isesağdaki menüden ilgili linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ADRES
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü,
Dögol Caddesi, 06100 Tandoğan, Ankara, Türkiye.
TELEFON
(0312) 212 60 40 (9 Hat)
FAKS
(0312) 212 60 49
WAP
http://wap.ankara.edu.tr
E-POSTA
auprir@ankara.edu.tr
WEB
http://www.ankara.edu.tr

Yurtdışı İlişkiler
(07-05-2002)

Üniversitemiz, yurtdışı ilişkilerinin geliştirilmesine veçeşitlendirilmesine büyük önem vermektedir. Üniversitemiz dışilişkilerinin en önemli boyutunu yabancı üniversitelerle imzalananAkademik İşbirliği Protokollarına dayalı ikili ilişkileroluşturmaktadır. Halen dünyanın çeşitli ülkelerinden 60'ın üzerindeüniversite ile imzalamış olduğumuz işbirliği protokolu bulunmaktadır.Bu protokollara dayalı olarak ortak araştırma projeleri yürütülmekte veöğretim üyesi, öğrenci ve materyal değişimi programlarıgerçekleştirilmektedir.

Öğrencilerimiz için yaz aylarında staj ve inceleme gezisi gibiamaçlarla yabancı üniversitelere kısa süreli ziyaret olanaklarısağlanmaktadır. İkili ilişkilerimiz bulunan yabancı üniversitelerarasında; ABD, Japonya, Almanya, Belçika, İtalya gibi gelişmişülkelerin üniversiteleri yanında Macaristan, Polonya, Rusya Federasyonugibi ülkelerin köklü üniversiteleri ile gelişmekte olan çeşitliülkelerden ve özellikle Türkçe konuşan ülkelerden çok sayıda üniversiteyer almaktadır.

Üniversitemiz, Dünya Üniversiteler Birliği (IAU-InternationalAssociation of Universities) ile Avrupa Üniversiteler Birliği'nin(CRE-Association of European Universities) aktif üyesidir. Ayrıca,Avrupa ve Akdeniz kıyısı ülkeleri üniversitelerinin tarih, kültürelantropoloji, ilahiyat ve felsefe alanlarında bilimsel işbirliği ağıolan Mediterraneum'a katılmıştır. Üniversitemiz bunun yanısıra, AlmanTeknik İşbirliği Kuruluşu (GTZ), Sasakawa Vakfı, Alexander von HumboldtVakfı, İngiliz Kültür Heyeti (British Council), Uluslararası Kuru TarımAraştırmaları Merkezi (ICARDA) ve Almanya Deutsches ElektronenSynchrotron (DESY) gibi üniversite dışı yabancı kuruluşlarla daakademik işbirliği yapmaktadır.

Rektörlük bünyesinde kurulu bulunan Dış İlişkiler Koordinatörlüğü, yurtdışına gitmek isteyen öğrencilerimize ve yurt dışından gelen yabancıöğrencilere gerekli bilgilendirme ve destek sağlamaktadır.

camoranesi
O Artık Bizden
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 11, 2007, 09:58:30 ÖS »

ben üye olmak istiyorum.ama rep bilgisi verilmemiş.bbilgilendirirseniz sevinirim.
no_fear_06
Global Moderator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« Yanıtla #2 : Temmuz 11, 2007, 10:02:43 ÖS »

oo sen üye oldas bu konunun repi yok kardessss
camoranesi
O Artık Bizden
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 11, 2007, 11:30:15 ÖS »

iyi madem.olak bari:D
no_fear_06
Global Moderator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« Yanıtla #4 : Temmuz 12, 2007, 12:01:47 ÖÖ »

ok

ilk üye

1:camoronesi
sarsıntı_sedef
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Temmuz 13, 2007, 01:32:37 ÖS »

ben üye olmak istiyorum.ama rep bilgisi verilmemiş.bbilgilendirirseniz sevinirim.

[/quote] HERŞEY REP DEMEK DEĞİLDİR BİLİYOSUN DİMİ...BUNUN FARKINA VARDIĞIN ZAMAN SENDE GÖRECEKSİNKİ HAYAT DAHA GÜZEL. 
no_fear_06
Global Moderator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« Yanıtla #6 : Temmuz 13, 2007, 04:27:05 ÖS »

güzel tespit acıklama için tesekkür ederim
hope777
Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 27, 2007, 11:24:25 ÖÖ »

bende bir ankara üniversiteli olarak paylaşımın için teşekkür ediyorum sana....
no_fear_06
Global Moderator
Süper Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri Site
« Yanıtla #8 : Temmuz 27, 2007, 11:03:03 ÖS »

rica ederim efendim
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: