isminiz@yaramazadam.com
Sign up
Check e-mail
Akreditasyon
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Yaramazadam > Eğitim Ogretim ve Kültür Servisi > Makale (sağlık, ekonomi, kişisel gelişim) > Akreditasyon

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Akreditasyon  (Okunma Sayısı 166 defa)
Ağustos 15, 2007, 01:47:04 am
boxcigar
Administrator
Süper Üye

REP +16/-1

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Akreditasyon

Akreditasyon,yetkili bir kuruluş tarafından, bir kişi ya da kuruluşun ürettiği ürünya da yaptığı hizmetin belirlenen uluslararası kabul görmüş kriterleregöre değerlendirilmesi, yeterliliğinin onaylanması vedenetlenmesidir.   
Bir ürün ya da hizmetin pazara sunulmasını teminen akreditasyona konu olan dört temel unsur mevcuttur.   
*Kalibrasyon ve test laboratuvarlarının akreditasyonu:   
Üretim ve ticarete konu olan, her tür ölçümü yapan laboratuvarlarıntest/kalibrasyon sonuçlarının ulusal ve uluslararası metroloji, ölçümstandartlarına uygun olması ve bu ölçümlerin uluslararası kuruluşlarcabelirlenen kurallara göre yapılmasının teyidi. 
*Ürün/hizmet belgelendirmesi yapan kuruluşların akreditasyonu:   
Pazara sunulan her ürün veya hizmetin ulusal veya uluslararası kabulgörmüş standart, direktif ve kurala uygun olarak üretildiğinin garantialtına alınmasının teyidi. 
*Sistem belgelendirmesi yapan kuruluşların akreditasyonu:   
Üretim veya hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir kuruluşun ulusalveya uluslararası kabul görmüş standartlara göre belirli bir kalitegüvence modeline (örneğin;ISO 9000, QS9000, ISO14000 gibi) uygunfaaliyet gösterdiğini onaylayan kuruluşların tescil edilmesi. 
*Personel belgelendirmesi yapan kuruluşların akreditasyonu:   
Yukarıda belirtilen her üç konuda faaliyet gösteren kurluşlardaçalışan teknik personelin eğitim ve belgelendirmesini (örneğin;tahribatsız muayene, kaynak konusunda çalışan personel ) yapankuruluşların faaliyetlerini ulusal ve uluslararası kabul görmüşstandartlara uygun olarak gerçekleştirdiğinin teyidi. 
Avrupa Birliği''nde laboratuvar yeterliliğini belirleyenakreditasyon kuruluşları, belgelendirme kuruluşları ve muayenekuruluşları arasında, bir tür kalite güvence sistemine ihtiyaçduyulmuştur. Avrupa Komisyonu, sözkonusu kuruluşlar arasında kaliteteminatını sağlayacak bir sistem geliştirmek üzere, ulusal akreditasyonkuruluşlarını biraraya getirerek, Avrupa Akreditasyon İşbirliğiProgramı''nı teşkil etmiştir. 
Akreditasyona konu olan dört temel oluşumda faaliyet gösterecek olankurum ve kuruluşların uluslararası kabul görmüş kriterlere görefaaliyet göstermesini sağlamak üzere, mevzuat uyumunun ve uygulamasınınönemli parçalarından biri olan Türk Akreditasyon Kurumu''nun (TÜRKAK)kuruluşuna dair 4457 sayılı Kanun 4 Kasım 1999 tarihinde yürürlüğegirmiş olup, kuruluş çalışmalarını tamamlayan kurum, 15 Haziran 2001tarihi itibariyle akreditasyon başvurularını kabul etmeye başlamıştır.
TÜRKAK''ın Ulusal Akreditasyon Sisteminin oluşması için gerekli olan bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. 
Sözkonusu şartlardan birincisi, ''metroloji'' altyapısının oluşturulmasıdır. 
Ulusal Akreditasyon sisteminin dengeli bir biçimde gelişmesi içingerekli olan şartlardan  bir diğeri, yetkin bir denetçi potansiyelininoluşturulmasıdır. 
Uluslararası alanda kabul görmüş bir akreditasyon sistemi içinvazgeçilemez koşullardan üçüncüsü ise; akreditasyon otoritesininvarlığıdır. 
Türk Akreditasyon Kurumu tarafından, genelde ''uygunluk değerlendirme kuruluşları'' olarak bilinen, 
* Laboratuvarlar: TS EN ISO/IEC 17025
* Ürün belgelendirme kuruluşları: TS EN 45011,
* Muayene kuruluşları: TS EN 45004,
* Sistem belgelendirme kuruluşları: TS EN 45012,
* Personel belgelendirme kuruluşları: TS EN 45013, 
standartları esas alınarak değerlendirilmekte ve talep edenler arasında uygun görülenler akredite edilmektedir.
Kaynak Bağlantı Adresi: danismend.com/konular/kaliteyon/KLT-AKREDITASYON.HTM

SuSkUnLuGuM aSaLeTiMdEnDiR, hEr SöZe VeRiLeCeK bİr CeVaBıM vAr...LaKiN öNcE lAfA bAkArIm LaFmI dİyE sOnRa SöLeYeNe BaKaRıM ADAM MI dıye!!!!
Sponsor Baglantilar

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Start | Sayfa 0 | Sayfa 1 | Sayfa 2 | Sayfa 3 | Sayfa 4 | Sayfa 5 | Sayfa 6 | Sayfa 7 | Sayfa 8 | Sayfa 9 | Sayfa 10
Yaramazadam | Powered by SMF 1.1.3.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
| Sitemap Arşiv2 Program Arşiv Program Arşiv Sağlık Sağlık Rehberi

Yaramazadam Çöl Atesi v3 by rallyproco